Zasedání Obchodní rady podnikatelů České republiky pro spolupráci s Ruskem v RSVK v Praze

Zasedání Obchodní rady podnikatelů České republiky pro spolupráci s Ruskem v RSVK v Praze

Dne 10. prosince 2015 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnilo další zasedání Obchodní rady podnikatelů České republiky pro spolupráci s Ruskem. Akce byla připravena Obchodní radou podnikatelů České republiky, organizací „Klub Rusko“ za podpory Velvyslanectví RF v ČR, Obchodního zastupitelství RF a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Poslední zasedání v tomto roce mělo za úkol vyvodit závěry dvoustranné spolupráce v roce 2015 a projednat perspektivy další činnosti v oblasti ekonomiky a podnikání mezi oběma zeměmi.

Účastníky pracovního setkání byli zástupci Ministerstva obchodu a průmyslu ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR, podnikatelé z obou zemí. Z ruské strany se diskuze o stavu a perspektivách dvoustranné ekonomické spolupráce zúčastnili viceprezident společnosti „Rossijskije železnyje dorogi“ Oleg Toni, poradce gubernátora Sverdlovské oblasti Vjačeslav Potěchin, obchodní zástupce RF v ČR Sergej Stupar, zástupce Obchodně-průmyslové komory RF v ČR Vladimir Mikojan a zaměstnanci ruských zahraničních institucí.

Hosty přivítal předseda Rady podnikatelů České republiky pro spolupráci s Ruskem Jan Struhař.

S referátem o výsledcích činnosti rady a plánech na rok 2016 vystoupil zástupce předsedy Obchodní rady podnikatelů, prezident „Klubu Rusko“ Zdeněk Zbytek, který zdůraznil, že Česko, jehož hospodářství je orientováno na export a turistiku, strádá kvůli politickým sankcím. V zájmu obou zemí je rozvíjet a rozšiřovat hospodářskou spolupráci. Uvedl řadu kladných příkladů plodné spolupráce mezi zeměmi.

Viceprezident společnosti „Rossijskije železnyje dorogi“ Oleg Toni hovořil o možnostech a nových směrech spolupráce s českou stranou v oblasti ekonomiky, mimo jiné v oblasti ruské železniční dopravy.

Vjačeslav Potěchin pověděl o realizaci konkrétních česko-ruských projektů ve Sverdlovské oblasti v řadě oblastí: v energetice, modernizaci zásobování teplem a rozvoji dopravní infrastruktury.

Obchodní zástupce RF v ČR Sergej Stupar podtrhnul, že v podmínkách sankcí proti Rusku čeští podnikatelé hledají a nacházejí nové cesty spolupráce. Ve výsledku se vektor dvoustranné spolupráce posunul z federální na regionální úroveň. V podmínkách, kdy Rusko klade důraz na výměnu importu, čeští podnikatelé začínají působit bezprostředně na území Ruska.

Účastníci obchodního setkání projednali konkrétní návrhy podnikatelů obou zemí na to, jak zlepšit spolupráci a zrychlit proces realizace obchodních projektů v následujícím 2016 roce.

Na zasedání rady bylo přítomno okolo 40 osob.

Damira Basyrova velmi dobře znají ruští i čeští milovníci hudby. V poslední době často vystupuje v Rusku i zemích SNS. Jeho zřídkavá vystoupení v RSVK jsou proto vždy významnou kulturní událostí pro ctitele talentu tohoto ruského umělce.

Na programu koncertu byly nejznámější árie z klasických oper a operet, např. árie Escamilla z opery G. Bizeta „Carmen“, Grigorije Grjaznova z opery N. Rimského – Kosrakova „Carská nevěsta“ aj.

Vášnivému a citově založenému umělci jsou blízké neapolské písně a rovněž písně z repertoáru Muslima Magomajeva, které si podle slov D. Basyrova oblíbil ještě v dětství a na kterých rozvíjel své profesionální kvality zpěváka.

Velmi procítěně zazněly v jeho podání ruské romance „Tolko raz“ a „Chrizantemy v sadu“.

Závěrečnou scénu z opery P.I. Čajkovského „Evžen Oněgin“ zazpíval v duetu s Jekatěrinou Šestoperovovou, která v současné době žije v Praze a učí zpěv.

Jekatěrina Šestoperovová zazpívala též árii Giuditty z operety F. Lehára „Giuditta“ a ruskou národní píseň.
Mistrovská interpretace umělců si získala srdce diváků, kteří dlouze aplaudovali a žádali si přídavky.

Na koncertě v Křišťálovém sále RSVK bylo přítomno více než 70 hostů z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian