Hudební salon, věnovaný 180. výročí narození slavného českého skladatele A. Dvořáka

Hudební salon, věnovaný 180. výročí narození slavného českého skladatele A. Dvořáka

Dne 11. prosince 2021 Klub mládežnické a dětské diplomacie v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a společnosti Tamiris připravil a uskutečnil online setkání „Hudební salon“, kterého se zúčastnili členové klubu (Praha, Moskva), vedoucí oddělení vědy a vzdělávání Ruského domu v Praze L. Lukjanova, lektorka Univerzity Karlovy v Praze PhDr. Dana Bittnerová, operní pěvkyně Irina Leckaja (Praha) a zástupci školy z Michalovců (Slovensko).

V rámci online akce, věnované 180. výročí narození slavného českého skladatele A. Dvořáka, se účastníci setkání seznámili se životem a dílem tohoto vynikajícího skladatele.

Alisa a Isabella Golubické navštívily muzeum v Příbrami a poskytly reportáž o muzeu a vile „Rusalka“. Elisabeth Kovačeva se podělila o zajímavá fakta ze skladatelovy biografie, související se Slovenskem. A Anastasia Alexejeva hovořila o přátelství skladatelů P.I. Čajkovského a A. Dvořáka.

Nasťa a Dáša Jevstratěnko a Ivan Němčenkov seznámili přítomné s operou „Rusalka“ a árie z opery v podání Iriny Lecké na všechny udělala obrovský dojem. Bylo rozhodnuto si operu rozhodně poslechnout v pražském divadle.

Účastníci setkání diskutovali o tom, jak se slavilo výročí nejen v České republice, ale i v Rusku. Maria Volčenková uvedla, že k oslavě 180. výročí skladatelova narození připravilo mnoho divadel po celé Moskvě speciální, slavnostní program, věnovaný právě tomuto datu. Velké divadlo uvedlo díla A. Dvořáka v podání vlastního komorního orchestru. Speciálním výnosem moskevského starosty S. Sobjanina byla na jeden den zrušena omezení vstupu do divadel pro osoby mladší 18 let. A federální televizní kanály vysílaly pořady, věnované Dvořákovi.

Text: Maria Volčenková

Tento článek je dostupný v: Russian