Setkání s renomovaným českým kurátorem Jaroslavem Sojkou

Setkání s renomovaným českým kurátorem Jaroslavem Sojkou

Dne 12. listopadu se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnilo setkání se známým českým kurátorem Jaroslavem Sojkou. Akci připravilo a uskutečnilo Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice za podpory Velvyslanectví RF v ČR.

Jaroslav Sojka, Ph.D., historik umění, řadu let působil jako hlavní kurátor uměleckých sbírek Pražského hradu, v současnosti je ředitelem umělecké sbírky Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou v Praze.

Setkání v Ruském domě bylo věnováno portrétu Jekatěriny Petrovny Šuvalové od malíře Vincenza Camucciniho ze sbírek Státního zámku Libochovice.

Portrét hraběnky Jekatěriny Petrovny, rozené Saltykové, provdané Šuvalové, je jednou z nejcennějších ukázek empírového slohu v českých zemích. Jedná se o starou kopii obrazu ze sbírek Státní Ermitáže v Petrohradě. Umělecký kritik Jaroslav Sojka podrobně informoval o historii šlechtického rodu Šuvalových, o nejslavnějších představitelích tohoto rodu a také o ženských titulech ve dvorním personálu na císařském dvoře. Jekatěrina Šuvalova byla bystrá, aktivní osoba, která zanechala stopu v historii, její portréty v různých obdobích jejího života malovalo mnoho slavných mistrů. Jedním z nich byl italský malíř Vincenzo Camuccini, který byl považován za hlavního akademického malíře své doby v Římě. V současnosti jsou známy tři portréty hraběnky Šuvalové, které zhotovil tento slavný malíř. Jsou ve sbírkách Krasnodarského muzea umění, Státní Ermitáže a zámku Libohovice v České republice. Jaroslav Sojka také hovořil o tom, jak pracoval na sběru informací o tomto uměleckém předmětu, o vzájemné spolupráci s vedením Ermitáže. Poznamenal, že ruští studenti mu v tomto procesu velmi pomohli. Setkání proběhlo, jak se říká, „jedním dechem“. Na publikum, které se sešlo na přednášce v počtu více než 40 lidí, udělalo velký dojem. Historik slíbil, že by se taková setkání v Ruském domě mohla stát pravidelností.

Tento článek je dostupný v: Russian