PŘEDNÁŠKA „MŮJ DOMOV“ K VÝSTAVĚ V GALERII V NÁCHODĚ

PŘEDNÁŠKA „MŮJ DOMOV“ K VÝSTAVĚ V GALERII V NÁCHODĚ

Dne 4. října proběhla přednáška – prezentace „Můj domov“ o umělcích z území bývalé Ruské říše v Československu (Ze sbírek Galerie výtvarného umění v Náchodě, Muzea národního písemnictví, Olomouckého muzea umění, atd.)

Prezentaci organizovala a uskutečnila Galerie výtvarného umění v Náchodě za podpory Ruského domu v Praze.

Umělecká kritička, vědecká pracovnice Slovanského ústavu Akademie věd ČR, kurátorka výstav a autorka monografií o ruském umění Julie Jančárková věnovala přednášku umělcům – emigrantům z Ruska. V rámci přednášky Julie objasnila pojem „rozštěpení vědomí“ lidí (na „staré předrevoluční“ a „nové sovětské“) v tomto historickém období.

Přednášející představila posluchačům devět umělců, kteří prošli těžkými životními zkouškami tváří v tvář migraci.

Grigorij Musatov byl prvním hrdinou prezentace. Pocházel z rodiny ikonopisce, dětství strávil poblíž Samary. Galerie v Náchodě má jeho akvarelové práce z let 1920-30. Díla „ruského“ období umělce se bohužel nedochovala. Kritička umění informovala diváky o obrazech ve sbírkách českých muzeí: „Zimní hry“, „Madona“, „Klášterní cela“, „Nevěstin sen“, „Pijící čaj“.

Nikolaj Bakulin, Nikolaj Rodionov, Alexandr Orlov, Ivan Anisimov, Arkadij Solovjov, Valentin Krašeninnikov, Roman Sirotskij, Ilja Šapov – o všech těchto umělcích se dozvíte podrobnosti sledováním přednnášky na odkazu: МОЙ ДОМ – YouTube

Tento článek je dostupný v: Russian