Operní koncert, věnovaný 50. výročí Ruského domu v Praze.

Operní koncert, věnovaný 50. výročí Ruského domu v Praze.

Dne 25. června se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnil operní koncert, věnovaný 50. výročí Ruského domu v Praze. Koncertu se zúčastnili učitelé a studenti Mezinárodní konzervatoře Praha, speciální host programu – absolventka Moskevské státní konzervatoře P. I. Čajkovského, laureátka mezinárodních soutěží Irina Leckaja a korepetitorka Světlana Melnikovová.

Před zahájením koncertu rada-vyslanec Velvyslanectví Ruské federace v České republice Feodosij Vladyševskij předal Tachire Menaždinovové čestné uznání Vládní komise pro záležitosti krajanů v zahraničí „Za zvláštní příspěvek na podporu Ruska, rozvoj styků s historickou vlastí, zachování ruského jazyka a ruské kultury“ a děkovný dopis Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice za mnohaletou plodnou spolupráci.

Tachira Menaždinovová – sólistka Státní opery Praha, profesorka na Mezinárodní konzervatoři Praha, umělecká ředitelka Mezinárodní pěvecké soutěže „Vissi D’Arte“. Získala vynikající hudební vzdělání na jedné z nejlepších konzervatoří v Evropě – Moskevské státní konzervatoři P.I. Čajkovského ve vokální třídě světově proslulé operní pěvkyně, národní umělkyně SSSR Jeleny Obrazcovové, Tachira Menaždinovová spojuje svůj tvůrčí osud s předním operním domem v Rusku – Státním akademickým Velkým divadlem Ruské federace (Velké divadlo). Nejlepší kvality jejího uměleckého a divadelního talentu se živě projevily v provedení takových partů jako Tatiana („Evžen Oněgin“) od P.I. Čajkovského, Margarita („Mefistofeles“) A. Boita, Elizaveta („Don Carlos“) od G. Verdiho … Poté byla její tvůrčí kariéra spojena se Státní operou Praha, Bratislavskou národní operou, předními operními scénami ve Švýcarsku, Německu, Japonsku a Číně. Tachira Menaždinovová úspěšně předává své bohaté zkušenosti studentům Mezinárodní konzervatoře Praha. Na koncertě zazněla díla světové operní klasiky a díla žánru světové vokální estrády. Koncerty studentů konzervatoře se postupně stávají krásnou tradicí Ruského domu v Praze a těší se vždy velkému zájmu veřejnosti.

Tento článek je dostupný v: Russian