V RSVK v Praze se konala videokonference u příležitosti Dne diplomatického pracovníka

V RSVK v Praze se konala videokonference  u příležitosti Dne diplomatického pracovníka

9. února t.r. Velvyslanectví Ruské federace v České republice ve spolupráci s RSVK v Praze, Klubem mládežnické a dětské diplomacie v České republice za podpory Rady mladých diplomatů (RMD) Ministerstva zahraničích věcí Ruské federace a Všeruského dětského centra (VDC) «Orljonok» uspořádalo videokonferenci u příležitosti Dne diplomatického pracovníka.

Akce se zúčastnili generální konzul Ruska v Brně A.A.Kalačov, vedoucí zastupitelstva Rossotrudničestva v České republice A.P.Tkačev, vedoucí zastupitelstva Ministerstva obrany Ruské federace při Velvyslanectví pro organizaci vojensko-memoriální činnosti A.N.Trjakin, předseda RMD K.O.Kolpakov a člen prezidia RMD A.V.Dědenkulov, rektorka Nižegorodské státní lingvistické univerzity Ž.V.Nikonova, prorektor Saratovské státní univerzity pro mezinárodní vztahy D.N Konakov, vedoucí odboru mezinárodní spolupráce oddělení vnějších vztahů Yamalo-Nenetského autonomního okruhu (YNAO) E.N.Titovskaja, vedoucí odboru pro rozvoj inovačních programů pro mládež a oborové zaměření Diplomatické akademie Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace N.N.Popova, vedoucí Mezinárodního kulturního institutu „Klíč“ A.A.Evsina, zástupce Moskevského domu krajanů A.G.Šibkov, aktivisté Diplomatického klubu A.G. Karlova MGIMO, a také žáci střední školy při Velvyslanectví a studenti profilových českých a ruských univerzit v Moskvě, Nižním Novgorodu, Saratově, Volgogradu a Krasnodaru.
Účastníky uvítal Velvyslanec Ruské federace v České republice A.V.Zmejevskij. Podotkl význam diplomatické služby, zdůraznil význam navázání vztahů mezi kolektivy mladých diplomatů, zástupci mládežnických organizací a studenty pro posílení základu dobrých sousedských a přátelských vztahů mezi zeměmi.
A.P.Tkačev pověděl o úsilích Ruského střediska vědy a kultury v Praze, zaměřených na podporu mládežnických výměn, informoval o vzdělávacích programech v Rusku pro české občany a krajany. Práce s mladými krajany v zahraničí se stala také tématem projevů zástupců VDC «Orljonok» a Moskevského domu krajanů.
Během setkání jeho účastníci měli možnost se seznámit s různými aspekty práce diplomatů. A. A. Kalačev zdůraznil detaily konzulární služby. Krátký exkurz do profese přednesl K.O.Kolpakov, který také hovořil o aktivitách RMD a profesní cestě mladého diplomata. A.V.Dedenkulov, vedoucí školy mladých diplomatů RMD, pověděl také o tradicích školení a jeho moderní implementace.
Konala se prezentace ruských a českých mládežnických diplomatických klubů, jejichž členové pověděli o svých plánech pro rok 2021 a svou vizi osobitosti diplomatického působení v době globálních výzev a hrozeb. Důležitým okamžikem se stalo přijetí nové směny členů «Kluba mládežnické a dětské diplomacie v České republice» – děti z Ruska, Běloruska, České republiky, Kazachstánu a Ukrajiny, mezi „mladými diplomaty“. Vedení ruských univerzit a jejich studenti představili své vzdělávací instituce a také se podělili svými náměty o rozvoji mezinárodních vazeb s mládeží.
Videokonference se konala ve vřelé a přátelské atmosféře, účastníci s velkým zájmem kladli mladým ruským diplomatům otázky týkající se profese. V závěru akce účastníci také vyjádřili výrazný zájem o pokračování stávajících kontaktů a navázání spolupráce s novými partnery mezi mládežnickými organizacemi, ruskými a českými diplomatickými kluby.

Tento článek je dostupný v: Russian