V RSVK v Praze se konala telekonference, věnovaná 77. výročí osvobození Leningradu od nacistické blokády

V RSVK v Praze se konala telekonference, věnovaná 77. výročí osvobození Leningradu od nacistické blokády

Dne 28. ledna 2021 se v Literárním salonku Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila telekonference, věnovaná 77. výročí osvobození Leningradu od nacistické blokády ve Velké vlastenecké válce

Záznam telekonferenčního vysílání

Telekonference s Muzeem obrany a blokády Leningradu se zúčastnila ruská střediska vědy a kultury z více než 20 zemí, včetně RSVK v Praze. K telekonferenci se připojili účastníci bojů a obyvatelé obléhaného Leningradu, zástupci společenských organizací.

Setkání začalo minutou ticha na památku zahynulých v obklíčeném Leningradu a ve Velké vlastenecké válce. Účastníkům obrany a obyvatelům obklíčeného Leningradu poblahopřál guvernér Petrohradu Alexandr Běglov. Diváci zhlédli obřad kladení věnců u památníku Matka-Vlast na Piskarevském hřbitově a k památníkům, věnovaným obráncům Leningradu.

Videokonference se zúčastnili také petrohradští umělci, kteří zahráli klasická i moderní díla, věnovaná období leningradské blokády. Na konci telekonference účastníci společně zazpívali „Píseň o Ladoze“.

Čestným hostem RSVK v Praze a účastníkem videokonference byla členka Společnosti blokádníků Leningradu v České republice, obyvatelka obléhaného Leningradu Ludmila Vladimirovna Kladnickaja. Ohromila pracovníky RSVK v Praze svým uměním hrát na klavír. Hovořila též o dnech obléhání, o „Cestě života“ přes Ladogu a o dlouhé cestě do evakuace z obklíčeného města.

Ostatní obyvatelé obléhaného Leningradu žijící v České republice mohli událost sledovat z domova na internetu.

Leningrad byl osvobozen 27. ledna roku 1944. Blokáda trvala 872 dní. Během této doby zemřelo na hlad, zimu, bombardování a během nepřátelských akcí až 1,5 milionu lidí. Unikátní kulturní památky a historické budovy města byly nesmírně poškozeny.

Videokonferenci v Praze organizovaly Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice, Muzeum obrany a blokády Leningradu v Petrohradě, Velvyslanectví Ruské federace v České republice a Koordinační rada ruských krajanů v České republice.

Tento článek je dostupný v: Russian