Rusko přechází na masové očkování proti COVID-19

Rusko přechází na masové očkování proti COVID-19

Odpovídající příkaz vydal Vladimir Putin během online jednání s vládou

Ruský prezident vydal příkaz zahájit masové očkování 13. ledna na online jednání s vládou země. Podle Vladimíra Putina „musíme přejít od rozsáhlého očkování k masovému očkování a žádám vás, abyste to měli na paměti a připravili odpovídající infrastrukturu“.

Vladimir Putin rovněž poznamenal, že ruská vakcína „nevyžaduje žádné mimořádné a neobvyklé podmínky během přepravy: -50, -70 ℃. U nás je vše mnohem jednodušší a efektivnější.

Místopředsedkyně vlády Tatiana Golikovová, která dohlíží na zdravotní problémy, potvrdila připravenost lékařských struktur zahájit masové očkování od 18. ledna. „Jsme připraveni od pondělí příštího týdne splnit váš příkaz k přechodu od rozsáhlého očkování k širšímu očkování populace už v lednu – únoru a poté dále v příštím roce,“ uvedla s tím, že do konce ledna budou do civilního oběhu dodány více než 2 miliony dávek ruské vakcíny „Sputnik V“.

Vladimir Putin považuje ruskou vakcínu proti koronaviru za „nejlepší na světě“: „Vakcína je ruská, to je již zcela zřejmé. I dříve jsme si to mysleli a nyníto dokazuje praxe. Myslím, že je vůbec nejlepší na světě. Žádné jiné léky tohoto druhu nevykazují takovou úroveň ochrany a takový stupeň bezpečnosti.“

Připomeňme, že zásilky „Sputniku V“ již dorazily do Sýrie, Argentiny, Běloruska a řady dalších zemí. Ruský preparát na očkování využili členové srbského vedení. Celkově asi tři desítky zemí oznámily svoji připravenost získat preparát Národního výzkumného centra pro epidemiologii a mikrobiologii N. F. Gamaleji.

Zájem o spolupráci s Centrem Gamaleji má téžbritský farmaceutický gigant AstraZeneca. Je zřejmé, že epidemiologická situace ve Velké Británii, kde jsou infikovány již více než 3 miliony lidí a objevil se nový „britský“ kmen koronaviru, nutí zástupce „big pharma“ hledat skutečně účinné prostředky boje proti pandemii.

Je pravda, že některé země se snaží proměnit očkování v akt politického boje. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil ruskou vakcínu za „hybridní zbraň proti Ukrajině“ a udělal tak miliony občanů této země rukojmím svých politických ambicí.

V Litvě, která zahájila očkovací kampaň s využitím preparátů společností Pfizer a BioNTech, byla očkování zastavena z důvodu porušení teploty během skladování a přepravy vakcíny. Soudě podle posledních zpráv z pobaltských států byl ale tento problém vyřešen.

V Rusku se mezitím chystá další vakcína proti koronaviru – preparát Novosibiřské laboratoře „Vektor“ – „EpiVakKorona“. Brzy by měla dokončit klinické testy. Zatím bude masové očkování Rusů, které začne v pondělí 18. ledna, probíhat s využitím„Sputniku V“.

Fotografie na hlavní stránce: minzdrav.gov.ru

Tento článek je dostupný v: Russian