V České republice se konal „Geografický diktát 2020“

V České republice se konal „Geografický diktát 2020“

     Dne 29. listopadu 2020 se v RSVK v Praze a ve městě Hradec Králové distančně uskutečnila mezinárodní vzdělávací akce „Geografický (zeměpisný) diktát“. Akce byla organizována a provedena Ruskou geografickou společností za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice.

     K účasti v diktátu se zaregistrovalo 6450 webů v Rusku a 111 v zahraničí. To je rekordní počet za celou dobu trvání akce – loni to bylo 5469 webů.

     První „Geografický diktát“ se uskutečnil 1. listopadu 2015 v Rusku z iniciativy předsedy správní rady Ruské geografické společnosti, prezidenta Ruska Vladimira Putina. Tehdy se akce zúčastnilo více než 70 tisíc lidí. V roce 2017 se diktát stal mezinárodním a byl psán ve 25 zemích světa na 2224 místech, včetně Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

      Účastníkům distanční verze Geografického diktátu 2020 byl zaslán odkaz s video pozdravem od moderátorky akce Jany Čurikovové a otázky, namluvené hudebníkem, národním umělcem Ruska Nikolajem Rastorgujevem, moderátorem televizního kanálu „Moja planěta“ Antonem Zajcevem a filmovou herečkou Agniou Ditkovskite.

       Hlavní část otázek byla vypracována hráčem intelektuálního klubu „Co? Kde? Kdy? „, vlastníkem „Křišťálové sovy“ Rovšanem Askerovem. Poprvé za celou dobu konání akce byly mezi úkoly zahrnuty otázky od obyčejných lidí – vítězů soutěže Ruské geografické společnosti „Napište otázku na Geografický diktát“.

      Online diktátu se můžete účastnit do 14:00 hod. (moskevského času) 6. prosince na webu dic.rgo.ru v ruštině, angličtině, němčině, francouzštině, španělštině, čínštině, turečtině, arabštině, italštině, portugalštině a hindštině.

     Účastníci online diktátu uvidí své výsledky ihned po absolvování. Vaše výsledky jak z prezenční, tak i distanční verze lze najít od 15. ledna 2021 na webu akce – dictant.rgo.ru.

Tento článek je dostupný v: Russian