Cena Zinovjeva: hledání talentovaných autorů v Rusku a mezi zahraniční ruskou veřejností

Cena Zinovjeva: hledání talentovaných autorů v Rusku a mezi  zahraniční ruskou veřejností

Nová Mezinárodní každoroční cena intelektuální literatury Alexandra Zinovjeva, která byla založena v Rusku, bude předávána talentovaným autorům jak v Rusku, tak i zástupcům zahraniční ruské veřejnosti. Dne 28. září se v Rossotrudničestve konala tisková konference, věnovaná zahájení této ceny a zúčastnili se jí zástupci Fondu Alexandra Zinovjeva, Rossotrudničestva, vedení Orlovské oblasti, KSRF a známí literáti. 

     „Cena je to naprosto unikátní. Na světě neexistuje podobná cena, protože ruský duch, ruská slovesnost a duchovnost – to jsou projevy ruského světa,“ prohlásila prezidentka fondu a předsedkyně poroty O. Zinovjevová. „Jsem velmi hrdá na to, že žiji v době, kdy mohu nazvat jménem Alexandra Zinovjeva takovou velkou akci, jako je mezinárodní cena.“

     Cena je zaměřena na hledání a podporu uměleckých snah talentovaných autorů jak v Rusku, tak i mezi zástupci zahraniční ruské veřejnosti. „Cíl činnosti fondu a tento velkolepý projekt absolutně ladí s misí Rossotrudničestva, jejíž součástí je seznámení celého světa s hloubkou ruského myšlení a s bohatstvím ruského jazyka,“ zdůraznil zástupce vedoucího agentury M. Brjuchanov. 

Na velký význam mezinárodní ceny pro ruskou veřejnost a literární společenství poukázal zástupce předsedy Ústředního výboru KSRF, poslanec Státní dumy J. Afonin. „Nejdůležitější je, aby toto aktuální dědictví Alexandra Alexandroviče hlouběji pronikalo nejen do akademického prostředí, ale i do myslí mládeže,“ prohlásil. 

Podpora Mezinárodní ceny Alexandra Zinovjeva gubernátorem Orlovské oblasti A. Klyčkovem má důležitý symbolický význam – Orlovská oblast je pokládána za centrum současného literárního života.  „Zvláštní pozornost věnujeme otázkám rozvoje ruského jazyka a uchování literárního dědictví,“ zdůraznila zástupkyně vedení Orlovské oblasti N. Grigorjevová během online konference s Moskvou. 

     Prezentace se zúčastnili zástupce předsedy poroty, spisovatel, novinář a poslanec Státní dumy S. Šargunov, filolog, historik literatury a biograf Alexandra Zinovjeva P. Fokin, šéfredaktor časopisu „Otěčestvěnnyje zápisky“ S. Šulov, básník, režisér a umělecký vedoucí Moskevského divadla básníků V. Malenko, spisovatel a dramatik J. Poljakov, literární vědec, historik a básník I. Volgin. 

Tento článek je dostupný v: Russian