V RSVK v Praze se konal koncert ruských písní

V RSVK v Praze se konal koncert ruských písní

Dne 17. června 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert ženského  folklorního souboru „Ruská duše“ „Rusko – jako slovo z písně . . . „ věnovaný Dni Ruska. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

     Na koncertě zazněly ruské lidové písně a autorské písně z oblíbených sovětských filmů o lásce a Rusku.

     Hosty programu byli: J. Kljonov – absolvent Novosibiřské konzervatoře-akademie, laureát ruských a mezinárodních soutěží. Evgenij byl vyznamenán řádem “Mladý talent Ruska”, zůčastnil se různých festivalů Evropy jako člen Národního studentského orchestru pod vedením A. Sladkovského, byl členem komorního orchestru Novosibiřské filharmonie pod vedením Šachmamatěva.

    M. Kljonovová vystudovala Novosibiřskou státní konzervatoř M. Glinky ve specializaci dirigent, korepetitor a učitel. Dvanáct let působila jako herečka v Novosibiřském státním divadle opery a baletu. V současnosti se věnuje výuce a koncertní činnosti – hraje komorní hudbu jako členka souboru i jako sólistka.

    A. Šachjametěv je v současnosti jedním z nejvyhledávanějších dirigentů. Vystudoval Petrohradskou konzervatoř N. Rimského – Korsakova, vedl Divadlo opery a baletu Petrohradské konzervatoře a od roku 2008 působí jako hlavní dirigent Komorního orchestru  Novosibiřské filharmonie.

     Koncert souboru „Ruská duše“ v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze navštívilo vice než 40 diváků z řad ruských krajanů a Čechů. Každé vystoupení vděční diváci odměnili bouřlivým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian