Tvůrčí dílna vyšívání kameny a korálky v ruské technice „vprikrep“ se konala v RSVK v Praze

Tvůrčí dílna vyšívání kameny a korálky v ruské technice „vprikrep“ se konala v RSVK v Praze

Dne 29. února 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala tvůrčí dílna vyšívání kameny a korálky v ruské technice „vprikrep“. Akce byla připravena tvůrčím sdružením „Gerdauenskije emali“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Během tvůrčí dílny malíři a ikonopisci G. Zubkov, I. Kotovščikovová a D. Pochilkinová z tvůrčího sdružení „Gerdauenskije emali“ učili hosty Ruského střediska vyšívat.

G. Zubkov informoval o vzniku řemesla výšivky, které má dlouhou tradici. Umění výšivky vzkvétalo ještě v období „Drevněj Rusi“ (starého Ruska). Toto umění bylo velmi ceněno a předpokládalo se, že žena – umělkyně je zárukou pohodlí a štěstí v rodině. Sláva šikovné umělkyně byla nejlepší pochvalou a věnem pro mladou dívku. Blesk brože měl chránit majitelku před uřknutím. Původní poslání výšivky se časem změnilo, ale technika provedení zůstala stejná. V XIX.st. vyšívání korálky získalo velkou popularitu. Korálky zdobily oděv, interiér, nábytek. Vyšívali jimi obrazy, peněženky, ikony, knihy aj.

Zájemcům o rukodělná řemesla mistři ze sdružení „Gerdauenskije emali“ v současnosti nabízí velký výběr výšivek. Jsou to jednoduché brože s využitím zlatého šití, korálků a kamenů dle výběru: jantaru, perel, achátu aj. Díky radám umělců na konci dílny každý účastník vytvořil svoji brož v ruské technice „vprikrep“.

Účastníci dílny děkovali Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za uspořádání akce a vyjádřili přání, aby se podobná akce zopakovala.

Tento článek je dostupný v: Russian