Přednáška o vystoupení do volného prostoru kosmonauta Alexeje Leonova se konala v RSVK v Praze

Přednáška o vystoupení do volného prostoru kosmonauta Alexeje Leonova  se konala v RSVK v Praze

Dne 4. února 2020 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala přednáška – prezentace „Kosmonaut Alexej Leonov: první vystoupení člověka do volného prostoru“, které se zúčastnilo asi 200 českých žáků a studentů z Prahy a Hradce Králové. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Českým svazem filatelistů.

Akci zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který poděkoval českým žákům, studentům a jejich učitelům za zájem o historii kosmonautiky a o bádání člověka ve vesmírů. Poděkoval rovněž Českému svazu filatelistů a vedoucímu Odborné společnosti KOSMOS inženýru J. Cackovi za poskytnutí vzácných exponátů pro výstavu známek „Alexej Leonov: člověk – legenda“.

Poté odborník na vesmírnou tematiku inženýr Jan Šifner vystoupil s referátem-prezentací „Kosmonaut Alexej Leonov: první vystoupení člověka do volného prostoru“, během níž informoval o rozvoji pilotovaných kosmických lodí a techniky v SSSR. Velkou část svého vystoupení věnoval vystoupení do volného prostoru prvního člověka, letce a kosmonauta SSSR Alexeje Leonova. Zdůraznil důležitou úlohu společného úsilí různých zemí o dobytí vesmíru a jako příklad uvedl program společného experimentálního letu sovětské kosmické lodi „Sojuz 19“ a americké kosmické lodi „Apollo“, jenž se uskutečnil 15. července 1975.

Tentýž den se účastníci přednášky mohli seznámit s filatelistickou výstavou, na níž byly představeny autogramy ruských kosmonautů a rovněž historické známky a pohledy, věnované prvnímu vystoupení člověka do volného prostoru a programu „Sojuz – Apollo“, jehož přímým účastníkem byl dvojnásobný Hrdina SSSR Alexej Leonov.

Na závěr přednášky zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov poděkoval inženýru Janu Šifnerovi za mnohaletou spolupráci s Ruským střediskem vědy a kultury v Praze, během níž bylo organizováno mnoho akcí v Planetáriu Praha. Předal Janu Šifnerovi medaili Federální agentury Rossotrudničestvo „Za upevňování míru, přátelství a spolupráce“.

Tento článek je dostupný v: Russian