Pravoslavná vánoční „jolka“ (oslava) v RSVK v Praze

Pravoslavná vánoční „jolka“ (oslava) v RSVK v Praze

     Dne 7. ledna 2020 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala pravoslavná vánoční oslava (pravoslavné Vánoce – jolka), které se zúčastnili žáci pražských nedělních škol. Akce byla připravena Pražskou pravoslavnou nedělní školou svatých Cyrila a Metoděje za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vánoční oslavy probíhají v RSVK v Praze každý rok. Účastní se jich učitelé a žáci pražských nedělních škol a rovněž hosté, pozvaní organizátory.

Akci zahájil ředitel Pražské pravoslavné nedělní školy svatých Cyrila a Metoděje protojerej Vasilij Čerepko, který přivítal děti, jejich rodiče a ostatní hosty, poblahopřál jim k Vánocům. Poděkoval Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR za mnhaletou podporu společných oslav Vánoc v RSVK.

Poté tradičně arcibiskup pražský a českých zemí Michal blahopřál všem přítomným k Narození Ježíše Krista a požehnal koncertu.

Letos se slavnostního koncertu zúčastnili žáci pravoslavné školy chrámu Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanech, chrámu svaté Ludmily, chrámu sv. Mikuláše (Praha – Dejvice) a žáci pravoslavné školy chrámu svatých Cyrila a Metoděje Pravoslavné církve českých zemí a Slovenska.

Žáci pražských nedělních škol ve svých vystoupeních pověděli a ukázali, jak slaví pravoslavné Vánoce v různých zemích. Přednášeli básně, zpívali vánoční koledy v různých jazycích, představili divadelní představení na biblická témata. Na závěr oslavy všechny hosty očekávaly tradiční vánoční pochoutky a děti vánoční dárky.

Mezi hosty byli duchovní Pravoslavné církve českých zemí a Slovenska, Ruské pravoslavné církve a pravoslavní věřící. Přítomni byli i zástupci společenských organizací ruských krajanů a česká veřejnost. Celkem Pravoslavnou vánoční „jolku“ navštívilo asi 400 hostů.

Tento článek je dostupný v: Russian