Setkání s autory Veselého česko-ruského slovníčku se konalo v RSVK v Praze

Setkání s autory Veselého česko-ruského slovníčku se konalo v RSVK v Praze

Dne 13. prosince 2019 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze se konalo setkání s autory Veselého česko-ruského slovníčku Maximem a Anastasií Janbekovými. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na setkání se návštěvníci seznámili s Maximem a Anastasií Janbekovými – autory Veselého česko-ruského slovníku s obrázky. Slovník se stal velmi populárním nejen v ČR, ale i v zahraničí. Zábavné weby adme.ru и pikabu.ru publikovaly veselé ilustrace ze slovníku. Kniha obsahuje 60 ilustrací ke slovům, které stejně zní, ale mají v ruském a českém jazyce absolutně odlišný význam.

Autoři se podělili o to, jak vznikl nápad vytvořit tento netypický slovník, jak dlouho jej tvořili, co si myslí Rusové a Češi, když poprvé vidí zábavnou knihu. Maxim sdělil, že nápad vytvořit slovník dostal, když řešil univerzitní úkol. Musel ilustrovat jeden zábavný příběh.

Na akci autoři rovněž prezentovali druhé vydání slovníku se složitějšími českými výrazy, anglicko-ruskou verzi slovníku a rovněž knihu „Drinktionary“, která podle nich bude zvlášť zajímavá v předvánoční dny. V této knize bude např. možné zjistit, jak se řekne přípitek „na zdraví“ ve 40 jazycích.

„Tradice popíjet s přáteli spojuje lidi na celém světě už mnohá století. Přípitek „Na zdraví!“ je výrazem přátelství a otevřenosti, které zná každý cestovatel, protože při cinkání skleniček se seznamujeme s novými lidmi, setkáváme se se starými přáteli či slavíme důležité události v životě. Doufáme proto, že se tento slovník bude hodit milovníkům veselých přátelských posezení“, uzavřeli autoři.

Setkání proběhlo v srdečném prostředí. Návštěvníci děkovali autorům a přáli jim více podobných zajímavých nápadů.

Tento článek je dostupný v: Russian