Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

Dne 13. prosince 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila každoroční dětská novoroční oslava „Atamanská jolka“. Akce byla připravena Všekozáckým svazem českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ataman kozáků Michail Dzjuba přivítal malé hosty a jejich rodiče. Informovali o tom, jak kozáci dříve v ČR slavili novoroční svátky. Připomněl, že první vánoční „Atamanská jolka“ se slavila v Československu v roce 1922 a v současném Česku probíhá již poosmé. Sdělil, že na letošní dobročinnou oslavu byly pozvány děti z Nedělní školy chrámu Svaté Bohorodičky. Poblahopřál přítomným k blížícím se Vánocům a Novému roku a popřál všem dobrou náladu.

„Atamanská jolka“ je představení ve dvou jazycích – ruském a českém. Program zahájilo vystoupení v podání českého divadla „Ulybka“ (Úsměv). Na prvním představení se děti seznámily s hrdiny hry „Dopis Dědu Mrázovi“, ve kterém se chlapec Kuba učí být pozorným a trpělivým.

Poté vystoupil folklorní soubor Kozáci Vltavy, v jehož podání zazněly ruské a kozácké písně s vánoční tematikou.

Během druhého vystoupení herci představili hru „Cukrářka Barbora a čert, který zabloudil“. Barbora pekla tak chutné cukroví, že si ho oblíbili i sv. Mikuláš, Anděl a hlavně Čert.

Vrcholem oslav byl příchod hlavních novoročních hrdinů – Dědy Mráze a Sněhurky. Samozřejmě se to neobešlo bez intrik Baby Jagy, která se nechtěla dělit o pozornost dětí s Dědou Mrázem, ale brzy se stala velmi hodnou a začala s dětmi tančit.

Následně Sněhurka spolu s malými hosty zazpívala oblíbené písničky. Poté Děda Mráz zapálil svíčky a lampičky na vánočním stromečku a začal s dětmi tančit okolo něho. Na závěr každé dítě mohlo přednést básničku či zazpívat písničku a dostat od Dědy Mráze sladký dárek.

Představení a další programy se velmi líbily malým divákům, kteří se aktivně zapojovali do děje, pomáhali hercům a bavili se s nimi.

Tento článek je dostupný v: Russian