Zahájení výstavy „Grácie ruské duše“ v RSVK v Praze

Zahájení výstavy „Grácie ruské duše“ v RSVK v Praze

 Dne 30. října 2019 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava „Grácie ruské duše“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

   Na zahájení výstavy členka Moskevského svazu malířů T. Solomatinová informovala o projektu „Grácie ruské duše“, o kolektivu umělců, který jej vytvořil a historii jeho vzniku. Podle jejích slov Tverské oddělení Petrovské akademie věd a umění tento výstavní projekt věnovalo 200. výročí narození významného choreografa Mariuse Petipa.

     „Cílem našeho projektu“, zdůraznila, „je spojit nejen díla uznávaných malířů-grafiků, ale demonstrovat dětské kresby žáků různých studií, věnovaných kráse ruského baletu. Celkem je součástí naší expozice 35 obrazů. 

     Členka mezinárodního uměleckého fondu K. Lonšakovová se podělila o své vzpomínky, které ji inspirovaly zúčastnit se projektu. Podle ní její dětství proběhlo v zákulisí Moskevského divadla operety.  Její maminka pracovala jako rekvizitářka a dekoratérka a často brala svoji dceru do uměleckých dílen, jež se nacházely na nejvyšším patře divadla.

    „Ráda jsem sledovala balet z lože osvětlovače.  To bylo opravdové kouzlo, na které doteď vzpomínám. V mých dílech jsem se snažila vyjádřit ty emoce, které jsem zažívala v dětství“, sdělila. 

   Kromě děl T. Solomatinové a K. Lonšakovové jsou na výstavě představena díla J. Gordějevové, V. Vasiljeva, O. Radionové, N. Rjabovové, A. Judina aj.

     Expozice se těšila velkému zájmu návštěvníků. Umělkyním zadávali otázky o historii a charakteru jejich děl a jejich oblíbených technikách.

      Výstava „Grácie ruské duše“ potrvá v RSVK v Praze do 5. listopadu t.r.

Tento článek je dostupný v: Russian