Sbor Moskevské Bogojavlenské katedrály v Jelochově vystoupil v RSVK v Praze

Sbor Moskevské Bogojavlenské katedrály v Jelochově vystoupil  v RSVK v Praze

Dne 28. září 2019 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konal koncert sboru Moskevské Bogojavlenské katedrály v Jelochově. Akce byla připravena za podpory Ministerstva kultury RF a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který divákům sbor představil. Zdůraznil, že sbor má 30 profesionálních pěvců, absolventů předních vysokých škol Ruska, laureátů mezinárodních soutěží. Popřál všem hluboký umělecký zážitek.

Bogojavlenská katedrála je jedním z nejdůležitějších středisek duchovního života Ruska. Příběh Jelochovského chrámu je starý již vice než 300 let a je pln významných i tragických událostí. Sbor byl založen v roce 1943. V tomto roce na bohoslužbách, které sloužil budoucí Patriarcha moskevský a celé Rusi Sergij, poprvé zpíval profesionální sbor pod vedením V. Komarova.

Dnes v tradici pokračuje zástupce mladé generace sbormistrů Alexandr Majorov. Daří se mu spojit práci regenta, sbormistra a učitele, což umožňuje nejen zachovávat tradice, ale i rozšiřovat repertoár sboru a vdechnout zpěvu vice života, aby našel odezvu v srdci každého posluchače.

Koncert v RSVK v Praze se skládal ze tří částí: církevní hudba, světská hudba a lidová hudba. V podání sboru zazněly i známé kompozice jako “Otče náš” A. Schnitke, “Vniz po matuške Volge” a “V těmnom lesu” A. Svěšnikova aj.

Na závěr koncertu Alexandr Majorov poděkoval divákům za srdečné přijetí a Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc při organizaci koncertu.

Tento článek je dostupný v: Russian