Podzimní výstava – veletrh „Vzdělání a volný čas“ v RSVK v Praze

Podzimní výstava – veletrh „Vzdělání a volný čas“ v RSVK v Praze

Dne 21. září 2019 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnila IV. výstava – veletrh „Vzdělání a volný čas“. Akce byla připravena asociací dětské umělecké tvorby „Lukáš“ ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a za podpory Velvyslanectví RF v ČR.

Veletrh probíhá každý rok a seznamuje ruské krajany s organizacemi a společnostmi, které působí v Praze v oblasti vzdělávání, sportu, kultury a umění v ruském jazyce. Akce proběhla již počtvrté a těšila se velkému zájmu dětí i dospělých. Letos se veletrhu zúčastnilo asi 25 organizací a vice než 1000 návštěvníků.

Na prostranství před RSVK a v jeho prostorech se návštěvníci mohli seznámit s již fungujícími či novými vzdělávacími a volnočasovými projekty. Mohli též získat učební materiály, knihy, hry, zúčastnit se četných tvůrčích dílen a ochutnat tradiční ruské pokrmy.

Důležitou součástí veletrhu byly organizace, jež se zabývají předškolním a školním vzděláním. Své služby v této oblasti nabídly: česko – ruská škola VĚDA, vzdělávací centrum pro děti a mládež «Little House Club» a rovněž české nakladatelství “Oktan Print”.

Centrum robototechniky «ROBiQ» umožnilo dětem seznámit se s opravdovými roboty a základy programování.

Mnohá vzdělávací centra nabídla výuku jak pro děti, tak i pro dospělé. O kurzech mentální aritmetiky informovali odborníci Akademie intelektuálního rozvoje „AMAKids“. Centrum intelektuálního rozvoje «NEW SCHOOL» předvedlo kurzy, jež jsou zaměřeny na rozvoj kognitivních schopností člověka a kurzy jazykové přípravy „Smart beavers“ nabídly svoji metodiku výuky cizích jazyků.

Během veletrhu s koncertním programem vystoupili žáci centra uměleckého rozvoje „Studia MIX“, tanečního klubu «InFitDance Club», hudebního studia „Cantabile“ a taneční skupiny “Sen”. Účastníci divadelního projektu „Škola“ vystoupili s krátkými improvizacemi.

Děti, jež si oblíbily ruský jazyk a literaturu, se zúčastnily literárního projektu „Kniguru v Česku“. Dětský knižní klub „Světljačok“ organizoval knižní výstavu „Dětská kniha“ a předvedl dětem loutkové představení. Studio „Gospodin Balonek“ překvapilo hosty figurkami zvířat, vytvořených z nafukovacích balonků.

Návštěvníci měli možnost zúčastnit se různých her a tvůrčích dílen. Odborníci «Ivy Education Group» nabídli zajímavé úlohy z ruského jazyka a matematiky, trenér tenisové školy “Tennis in Prague” P. Kuzněcov poskytl zkušební hodiny tenisu, pedadožka tanečního klubu «InFitDance Club» zatančila s malými návštěvníky “zumbu” – taneční fitness program na základě populárních latinsko-amerických rytmů a umělecká škola “Ebu art” kreslila se všemi zájemci na vodě.

Mnozí účastníci a hosté veletrhu zdůraznili, že akce nabízí unikátní možnost výměny zkušeností, hledání nových přátel a partnerů. Vyjádřili přání, aby se akce opakovala i v dalších letech.

Tento článek je dostupný v: Russian