Mladý spisovatel Maxim Kabir představil svůj nový román v RSVK v Praze

Mladý spisovatel Maxim Kabir představil svůj nový román v RSVK v Praze

Dne 18. září 2019 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnila prezentace nového románu ukrajinského spisovatele Maxima Kabira „Kljuvy“ (Zobáky). Akce byla připravena českým nakladatelstvím OKTANPRINT za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Maxim Kabir je ukrajinský spisovatel a básník. Narodil se 16. ledna 1983 v Krivom Roge. Vystudoval Historickou fakultu Pedagogické univerzity. Od dětství se věnoval kinematografii a měl rád hororovou literaturu. Během studií sám začal psát. Autor vydal 4 poetické sborníky – v Rusku, Ukrajině, Americe a Evropě. První publikací v žánru horor byla povídka „Černý kostel“. Od té doby tvorbu Kabira naleznete v mnoha ruských sbornících mystiky a hororů, jako jsou např. „Darker“, „Nejstrašidelnější kniha“, „13 maniaků“ aj. Jeho díla si získala popularitu u čtenářů a řadu cen, mezi kterými je hlavní cena literární hororové soutěže „Čertův tucet“ a cena „Rukopis roku“.

Na setkání v Literárním salonu Maxim Kabir představil svůj šestý román „Kljuvy“ (Zobáky) a pověděl návštěvníkům o své tvorbě. Děj nového románu, jehož hlavními hrdiny jsou dva emigranti a Čech, probíhá v Praze. Podle autora je Praha neuvěřitelným místem, jehož tajemná atmosféra inspirovala Kabira, aby udělal město centrem rozvíjející se tragédie.

„Kljuvy“ je román o katastrofě, která nečekaně postihne celý svět. Jako historik Kabir odrazil v hlavních událostech románu takové historické milníky Česka, jako jsou husitské války, sametová revoluce aj. Kromě toho Maxim sdělil, že jeho dědeček se zúčastnil osvobozování Prahy, což pro něho přidává městu ještě větší význam. Název románu je rovněž aluze, ale již na novelu Hofmana o Písečném člověkovi.

Autor též informoval o žánru horor, který vychází z gotického románu. Podle Kabira se největší klasici světové literatury uchylovali právě k hororu. Gotický román se stal prvním žánrem populární literatury.

Setkání bylo ukončeno poetickým přednesem Kabira a besedou s posluchači, mezi kterými bylo mnoho mladých lidí z řad ruských krajanů a Češi. Maxim se přiznal, že ho Praha nechce „pustit“, a proto se rozhodl příští román rovněž spojit s tímto městem.

Tento článek je dostupný v: Russian