Zahájení výstavy „Kláštery a mnišství v Rusku“ v RSVK v Praze

Zahájení výstavy   „Kláštery a mnišství v Rusku“ v RSVK v Praze

Dne 16. září 2019 byla v Křišťálovém sále RSVK v Praze zahájena výstava Státního muzea dějin náboženství „Kláštery a mnišství v Rusku“ Akce byla připravena Státním muzeem dějin náboženství za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě je představeno 32 fotografií grafiky ze sbírek Státního muzea dějin náboženství. Jsou na nich rytiny, litografie, chromolitografie, akvarely aj. se zobrazením klášterů, scén ze života známých mnichů a každodenního života mnichů.

Na zahájení výstavy v Ruském středisku vědy a kultury v Praze hosty informovali o historii klášterů a mnišství v Rusku, jež měly nejen velký význam pro kulturní život, ale hrály i důležitou roli v politickém životě země. Např. Novoděvičij klášter se stal vězením pro vzbouřivší se carevnu Sofii – sestru Petra I. Do Antonijevo-Sijského kláštera byl vyhoštěn znelíbivší se Borisi Godunovoví bojar Fjodor Nikitič Romanov, následně patriarcha Filaret, otec dosazeného v roce 1613 na trůn Michaila Fjodoroviče Romanova.

Na výstavě je možné zhlédnout kláštery, které byly zničeny během revoluce, jako např. Čudovský klášter a Vozněsenskij klášter. V Čudovském klášteře křtili budoucí ruské cary Petra I. a Alexandra II. Vozněsenskij klášter byl založen kněžnou Jevdokijí Dmitrijevnou – ženou Dmitrije Donského a byl místem, kam pohřbívali představitelky velkoknížecího rodu.

Výstava „Kláštery a mnišství v Rusku“ bude v RSVK v Praze otevřena do 19. října t.r.

Tento článek je dostupný v: Russian