Koncert vážné hudby v RSVK v Praze

Koncert vážné hudby v RSVK v Praze

Dne 12. září 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert vážné hudby v podání ruského violisty Ivana Numerova a ruského a českého klavíristy Filippa Subbotina. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Ivan Numerov – mladý ruský umělec, jeden z mála hudebníků, jenž hraje na violu složitá zpracování houslových děl a hudbu ve stylu baroko, která byla zkomponována pro smyčcové nástroje. Na jeho repertoáru jsou díla z různých období a mnoha stylů: od J.S. Bacha do G. Gershwina. Ve světovém tisku ho již nyní nazývají „druhým Bašmetem“. Hraje na unikátní violu, která byla vytvořena J.B. Vilomem v XIX. století a vystupuje s ní po celé Evropě.

Filipp Subbotin – ruský a český klavírista, jediný ruský žák legendárního českého klavíristy Ivana Moravce, který byl oblíbeným studentem významného italského klavíristy A. B. Michelangeliho. Je laureátem mezinárodních soutěží a vedoucím českého zastupitelství Moskevského státního institutu hudby A. Šnitke.

Na koncertě zazněly skladby P. I. Čajkovského a S. V. Rachmaninova, mezi kterými byly Ruský tanec, op. 40 a Tanec víly z baletu Louskáček, 5 skladeb z cyklu Roční období op. 37 aj.

Na koncertě bylo přítomno více než 40 krajanů a Čechů, kteří vděčně přijímali mistrovskou hru hudebníků a odměnili ji dlouhým potleskem. Ivan Numerov a Filipp Subbotin poděkovali divákům a RSVK v Praze za srdečné přijetí.

Tento článek je dostupný v: Russian