VIII. konference „Nové horizonty mezinárodní vědecko-technické spolupráce“

VIII. konference „Nové horizonty mezinárodní  vědecko-technické spolupráce“

Ve dnech 11. a 12. září 2019 se v Technologickém centru AV ČR v Praze konala VIII. mezinárodní konference na téma: „Nové horizonty mezinárodní vědecko-technické spolupráce“. Akce byla připravena a provedena ruskou společností „RexLex Nova“ (Petrohrad) za podpory Centra rozvoje technologií AV ČR, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Obchodního zastupitelství RF v ČR.

Cílem konference, která se v ČR koná dvakrát do roka, je vytvářet a rozvíjet podmínky pro produktivní mezinárodní spolupráci mezi investory, výrobci a zpracovateli vědeckých produktů a průmyslovými partnery.
Zmocněný obchodní zastupitel RF v ČR D. Moskovin ve svém projevu upozornil na to, že konference, která se již stala tradicí, je jednou z nejefektivnějších, co se týče upevňování vzájemných kontaktů mezi ruskými a českými partnery v oblasti rozvoje vědecko-technické spolupráce.
Zástupce zplnomocněného vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR I. Rybakov zdůraznil důležitost konání konference pro rozvoj mezistátních kontaktů v oblasti vědy a techniky, rozvoj obchodu, transfer inovačních a IT-technologií na území sousedních států a jejich zavedení do výroby.
První den konference byly představeny ruské, české a mezinárodní inovační projekty:
◾RHODIOLA ROSEA. Investiční projekt kultivace a zpracování rozchodnice růžové za účelem získání výtažku;
◾PETROLEUM IP. Digitální budoucnost petrochemického průmyslu;
◾UDIAR. Elektronický depozitář a burza (marketplace) pro předměty duševního vlastnictví;
◾INTERTEXNIKA. Vysokotechnologická výroba přídavných zařízení pro skalní bagry a speciální stroje;
◾ELECTROBRAIN. Pokroková řešení ve stavebnictví;
◾JUMP IN. Sociální síť událostí;
◾SATEKO. Průmyslové endoskopy.
Vedoucí společnosti „RexLex Nova“ K. Okuněv informoval o tom, že v rámci společné práce, včetně společností vytvořeného česko-ruského konsorcia, dělají konzultační, vědeckovýzkumné a jiné práce v rámci grantu „IraSme“ a mezinárodní sítě „Enterprise Europe“. V komentáři k jednotlivým vystoupením sdělil, že každému z uvedených projektů již byli nalezeni potenciální partneři a investoři.
Dne 12. září byla pro účastníky organizována tvůrčí dílna „Mezinárodní granty na podporu R&D (výzkumu a vývoje)“, po níž pokračovali v práci v rámci expertního zasedání a tematických kulatých stolů. Podle výsledků jednání byla podepsána řada mezinárodních smluv. Konference se zúčastnilo asi 80 zástupců z Ruska, Česka, Německa a Kypru.

Tento článek je dostupný v: Russian