Prezentace 1. čísla literárně-uměleckého almanachu „Vltava“ Ruského uměleckého svazu v ČR

Prezentace 1. čísla literárně-uměleckého almanachu „Vltava“  Ruského uměleckého svazu v ČR

Dne 15. dubna 2019 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnila prezentace 1. čísla nového literárně-uměleckého almanachu „Vltava“, organizovaná Ruským uměleckým svazem v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vydávaný od dubna 2019 almanach „Vltava“ se stal tiskovým orgánem Ruského uměleckého svazu (RUS) v ČR – organizace, která od roku 2016 sdružuje ve svých řadách ruské krajany různých uměleckých profesí.

Večer zahájila předsedkyně Ruského uměleckého svazu v ČR, šéfredaktorka almanachu „Vltava“ Olga Bělovová-Dalinová, která představila autory 1. čísla – ruskojazyčné básníky a prozaiky žijící v Česku, z nichž mnozí přišli na prezentaci. Poděkovala redakční radě almanachu N. Volkovové, L. Svirské a L. Daškové za vykonanou práci.

Poté předala slovo prozaikovi V. Fedorovovi, který byl nedávno zvolen novým předsedou RUS. Jako jeden ze svých cílů si nový předseda vytyčil organizaci festivalu v Praze, jenž spojí ruskojazyčné literáty z Evropy a který bude propagovat ruskou kulturu a pozitivní obraz Ruska.

Hosty večera očekávalo překvapení – operní pěvkyně N. Mrazovová zazpívala vlastní romanci na verše L. Svirské. Poté zazněly básně ruskojazyčných básníků, které jsou zahrnuty do almanachu v podání autorů: N. Volkovové, L. Svirské, O. Bělovové-Dalinové a L. Potoraka. V. Fedorov přečetl povídku ze své nové knihy.

  1. Dašková za doprovodu kytary zazpívala několik písní na verše L. Svirské, N. Volkovové, O. Bělovové-Dalinové a rovněž M. Bljumentala (1926-2015), který stál u začátků Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR a vedl literární sdružení „Vltava“.

O tom, jak vznikal almanach „Vltava“ a o jiných zajímavostech informoval novinář, prozaik a překladatel A. Fozikoš. V 1. čísle vyšla i díla autorů z Moldávie, Švédska, Ruska a Izraele, zástupců Svazu spisovatelů Krymu, barnaulského literárního studia „Neolit“ a šéfredaktorky almanachu „Paralleli“ O. Borisovové.

Seznámit se s novým literárně-uměleckým almanachem „Vltava“ může každý zájemce v knihovně RSVK v Praze, kam bylo několik exemplářů věnováno.

Tento článek je dostupný v: Russian