Představení ukrajinského uměleckého kolektivu «FantaziaNew» v RSVK v Praze

Představení ukrajinského uměleckého kolektivu «FantaziaNew» v RSVK v Praze

   Ve dnech 27. a 28. března 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnily premiéry představení podle her M. Lermontova a A. Čechova v podání ukrajinského uměleckého kolektivu «FantaziaNew» z Kyjeva. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival představil moderní inscenace romantické poemy M. Lermontova „Mcyri“ a děl A. Čechova „Dětvora“, „Přesolil“, „Dcera Albionu“, „Vaňka“, „Labutí píseň“ a „Zločinec“.

Poetické představení „Mcyri“ pojednává o nesmrtelném příběhu odbojného mládence, který utíká ze světa klášterních poustevníků do lesa, k vodopádům, skalám a propastem a přeje si zjistit tajemství své existence. Mladí herci se snažili předat stav člověka, který vyzval živly ke střetu prostřednictvím plastiky, jež se pojí s prvky hereckého tréninku. V představení je využita technika „fyzického divadla“, doprovázená textem M. Lermontova. V hlavní roli vystoupil A. Něvzorov.

V představení „Dětvora“ předvedli mladí herci humornou interpretaci povídky A. Čechova, která zobrazuje děti, jež zůstaly pozdě večer samy doma. Místo aby šly spát, hrají loto a vypráví si zábavné a hrůzostrašné historky. V představení jsou využity prvky avantgardního divadla.

Scénický experiment režisérky T. Pogrebňakové „Pět povídek Čechova“ ukončil festival představení na scéně Velkého sálu Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Na programu byly 4 rané povídky a jednoaktovka A. Čechova. Na scéně se střídaly dramatické scény: prkenná Angličanka, která loví rybu, vyšetřovatel, jenž se setkal s prostotou mužiků, neúspěšný zeměměřič s bohatou fantazií, sirotek, který píše na „vesnici dědečkovi“, stárnoucí komediant atd.

Mladí herci se měnili ve staříky a děti, ve šlechtice a služebníky, v samotáře i otce rodin.

T. Pogrebňaková zdůraznila, že cílem jejího scénického experimentu byla snaha přiblížit Čechova mladému divákovi.

Tento článek je dostupný v: Russian