Závěrečné kolo olympiády z ruského jazyka pro české žáky a studenty proběhlo v RSVK v Praze

Závěrečné kolo olympiády z ruského jazyka pro české žáky a studenty proběhlo v RSVK v Praze

Dne 6. března 2019 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnilo závěrečné kolo Olympiády Petrohradské státní univerzity z ruského jazyka pro české žáky a studenty. Akci pořádalo Centrum jazykového testování Petrohradské státní univerzity za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Petrohradská státní univerzita letos poprvé organizovala mezinárodní olympiádu z ruského jazyka jako cizího. Jejím hlavním úkolem bylo přitáhnout pozornost zahraničních žáků a studentů k ruskému jazyku a ruské literatuře a vytvořit podmínky pro podporu a rozvoj ruského jazyka v zahraničí.

Ve dnech 10. – 25. ledna 2019 dálkově proběhlo výběrové kolo, kterého se zúčastnilo více než 1350 osob z 56 zemí. ČR se stalo třetí zemí v počtu účastníků. 45 českých žáků a studentů z různých českých měst se dostalo do finále a 6. března přijelo do Prahy bojovat o vítězství na olympiádě.

Účastníky uvítal zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který jim popřál hodně úspěchů v soutěži a dalším studiu ruského jazyka.

Představitelka Centra jazykového testování Petrohradské státní univerzity. I. Iljičevová informovala finalisty o Petrohradské státní univerzitě a uskutečnila prezentaci jejích vzdělávacích programů.

Finalisté soutěžili ve znalosti ruského jazyka ve dvou kategoriích: žáci (věk 14-18 let) a studenti (19-27 let) a plnili úkoly ve čtení, psaní, poslechu a mluvení. O přestávce se mladí lidé mohli posílit tradičními ruskými sladkostmi – prjanikami a bonbóny.

Vítězové budou vyhlášeni koncem března. Všichni finalisté získali od Petrohradské státní univerzity osvědčení účastníka olympiády a od RSVK v Praze darem knihy v ruském jazyce.

 

Tento článek je dostupný v: Russian