V Praze byla zahájena mezinárodní putovní výstava dětských kreseb „Co je to umění?“

V Praze byla zahájena mezinárodní putovní výstava dětských kreseb „Co je to umění?“

Dne 8. prosince 2018 byla v Ruském středisku vědy a kultury v Praze k 190. výročí narození velkého ruského spisovatele L. N. Tolstého zahájena mezinárodní putovní výstava dětských kreseb „Co je to umění?“. Akce byla organizována Muzeem L. N. Tolstého „Jasnaja poljana“ a českou asociací dětské umělecké tvorby Lukáš za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

>
Na výstavě jsou představeny práce žáků výtvarného studia Tulského svazu umělců a výtvarného studia „Děti Slunce“ z Marbelly (Španělsko). Na výstavu byly vybrány kresby dětí ve věku 5-16 let. Základ expozice tvoří ilustrace k dětským knihám L. N. Tolstého a rovněž místa, která měla pro spisovatele velký význam.
Dne 27. října t. r. byla výstava poprvé demonstrována v Kulturním středisku Osvaldo Lobalzo (Puerto Sotogrande, Cadiz, Španělsko) a poté v Ruském středisku vědy a kultury v Barceloně. Po Praze se dětské kresby přemístí do Vídně (Rakousko) a do Soluně (Řecko). Na závěr bude výstava představena v Muzeu L. N. Tolstého „Jasnaja poljana“ v Tulské oblasti.
Spolu s výstavou „Co je to umění?“ v galerii RSVK spoluzakladatelka asociace dětské umělecké tvorby Lukáš X. Kovalová představila více než 60 dětských kreseb z Běloruska, Ruska, Slovenska, Francie, Česka a Chorvatska, které jsou součástí velké mezinárodní výstavy „Andělé míru“.
Po zahájení se ve foyeru RSVK v Praze konala tvůrčí dílna o vybarvování novoročních suvenýrů, organizovaná Uměleckou školou při RSVK v Praze.
Mezinárodní výstavy dětských kreseb, věnovaných tvorbě L. N. Tolstého „Co je to umění?“ a „Andělé míru“ budou pro návštěvníky otevřeny v RSVK v Praze do 15. prosince 2018.

Tento článek je dostupný v: Russian