Koncert souboru ruské lidové hudby KaliNA-ART v RSVK v Praze

Koncert souboru ruské lidové hudby KaliNA-ART v RSVK v Praze

Dne 5. prosince 2018 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze v rámci Dnů ruské kultury uskutečnil koncert souboru lidové hudby „KaliNA-ART“ Domu lidové tvořivosti Tverské oblasti. Akce byla organizována Domem lidové tvořivosti Tverské oblasti ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov přivítal hosty a zdůraznil, že kulturní styky mezi Prahou a Tverskou oblastí se již staly dobrou tradicí a neustále se rozšiřují. V RSVK v Praze se pravidelně konají výstavy tverských malířů a probíhají koncerty ochotnických a profesionálních souborů, které srdečně vítají žijící zde ruští občané i Češi.

Ředitelka Domu lidové tvořivosti Tverské oblasti J. Marinová předala děkovný dopis adresovaný RSVK v Praze a poděkovala za možnost vystoupit souboru „KaliNA-ART“ v Praze. Poté informovala o činnosti Domu lidové tvořivosti a představila členy souboru: vedoucího A. Někrasova (akordeon), I. Gefelevou (domra), T. Škvarkinovou (domra), A. Ipollitova (bicí), A. Kudrjavceva (basa – balalajka) a sólistku, laureátku mezinárodních a celostátních ruských soutěží X. Pozdněvovou.  Diváci rovněž zhlédli film o historii, památkách a současnosti Tveru.

V podání X. Pozdněvové zazněly autorské a ruské lidové písně. Za doprovodu píšťaly, na kterou hrál A. Kudrjavcev, zazpívala starou píseň „Zemljaničeňka“. Písně „Podmoskovnyje věčera“, „Kaťuša“ a „Kalinka“ zpívali diváci spolu se sólistkou.

Na koncertě byla rovněž předána medaile „Za lásku a věrnost“ manželům Pospíšilovým, kteří nebyli přítomni na předávání medailí v RSVK v Praze v létě 2018. Medaile byla založena v roce 2008 Organizačním výborem pro pořádání „Dne rodiny, lásky a věrnosti v Ruské federaci“. Speciálně pro oslavence soubor „KaliNA-ART“ zahrál valčík J. Dogy.  V jejich podání zazněly též skladby „Besame mucho“ a „Uralskaja pouločnaja“.

Krásný hlas a vystupování zpěvačky okouzlily hosty RSVK. Ti rovněž nezůstali lhostejni k originálnímu znění ruských lidových hudebních nástrojů. Diváci zvlášť ocenili premiéru populární české písně z repertoáru K. Gotta „Lady Karneval“.

Po koncertu, na kterém bylo přítomno asi 50 hostů, diváci umělcům srdečně děkovali za krásný večer.

Tento článek je dostupný v: Russian