Vítězové mezinárodní soutěže „Russkaja alborada“ vystoupili v RSVK v Praze

Vítězové mezinárodní soutěže „Russkaja alborada“ vystoupili v RSVK v Praze

Dne 10. listopadu 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert vítězů mezinárodní dětské soutěže vážné ruské hudby „Russkaja alborada“. Na koncertě vystoupili mladí hudebníci z Velké Británie, Německa, Španělska, Rumunska, Ruska a Česka. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájil ruský klavírista, laureát mezinárodních soutěží, vedoucí klavírní školy Gradus ad Parnassum Filipp Subbotin. Informoval o hudební soutěži pro děti a mládež „Russkaja alborada“, která již čtvrtým rokem probíhá v Barceloně a představil organizátorku tohoto projektu, ředitelku rusko- katalánského kulturního centra „Sodružestvo“, vedoucí učební části Ruské akademie hudby v Barceloně M. Sajfullinu.
Soutěž se konala již počtvrté za podpory Velvyslanectví RF ve Španělsku a Ruského střediska vědy a kultury v Madridě. Jejím úkolem je odhalovat nová jména mladých interpretů ruské vážné hudby. Účastní se jí cizinci a ruští krajané, kteří žijí v zahraničí ve věku 8-21 let. Podle slov M. Sajfullinové soutěž získává stále větší popularitu. V roce 2018 se jí zúčastnilo asi 100 mladých hudebníků.
Koncert zahájilo klavírní duo Jany a Filippa Subbotinových Duo Eleganza Španělskými tanci M. Moškovského. Poté žáci klavírní školy Gradus ad Parnassum S. Subbotina, N. Žukova, V. Iljina, A. Subbotina aj. zahráli několik skladeb ruských a zahraničních skladatelů.
Následovalo vystoupení laureáta soutěže „Russkaja alborada 2018“ (mladší skupina, klavír) L. Greena z Velké Británie. Vítězka střední skupiny z roku 2017 N. Mirka z Rumunska vystoupila se skladbou – miniaturou K. Ljadova a Předehrou S. Prokofjeva.
Vítěz roku 2018 F. Frisch z Německa zahrál dvě skladby pro flétnu W. Poppa. Poté následovalo vystoupení vítěze z roku 2018 ve střední klavírní skupině D. Pradese ze Španělska.
Na závěr duo N. Mirka a D. Prades zahrálo Variace D. Kabalevského. Diváci každé vystoupení odměnili bouřlivým potleskem.
M. Sajfullina poděkovala vedení Ruského střediska vědy a kultury v Praze za možnost představit hudební soutěž „Russkaja alborada“ a pozvala děti z Česka na soutěž v květnu roku 2019.

vystoupili sdělil, že ruská klavírní škola je založena na zpěvu a jubilantka též tíhne ke zpěvu. Za potlesku diváků interpretovala několik populárních písní ruských skladatelů.
Jejich klavírní duo zahrálo několik skladeb S. Slonimského. Poté duo Jana Subbotina a G. Rjabinina zahrálo dvě skladby M. Maškovského. Následovalo

Diváci z řad ruských krajanů a Čechů po zásluze ocenili krásnou hru hudebníků bouřlivým potleskem.

Galakoncert vítězů a finalistů dětských a mládežnických hudebních soutěží
Koncert vítězů III. mezinárodní dětské soutěže ruské hudby „Russkaja alborada“ (Barcelona, květen 2018).

dětských a mládežnických hudebních soutěží

koncert, věnovaný jubileu hudebnice a pedagožky klavírní školy Gradus ad Parnassum G. Rjabininové. Na koncertě vystoupili Jana a Filipp Subbotinovi, S. Abkerimov, G. Rjabinina aj

Tento článek je dostupný v: Russian