Premiéra představení jednoho herce „Skomoroch Pamfalon“ v RSVK v Praze

Premiéra představení jednoho herce „Skomoroch Pamfalon“  v RSVK v Praze

Dne 10. listopadu 2018 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci VII. mezinárodního festivalu literatury a kultury Slovanské tradice 2018 uskutečnila premiéra představení jednoho herce „Skomoroch (šašek) Pamfalon“ na motivy stejnojmenné povídky N. Leskova a filmová inscenace představení „Svoboda. Rovnost. Bratrství. . .“ podle hry dramatičky N. Puškarjovové. Akce byla organizována českou společenskou organizací Evropský kongres literátů za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR

Program večera představila organizátorka festivalu, členka Svazu spisovatelů Ruska, básnířka Irina Sileckaja, která sdělila, že představení jednoho herce „Skomoroch Pamfalon“ režíroval A. Lebeděv. Je určeno pro herce Petrohradského divadla „Na Litějnom“ A. Balašova. Zdůraznila, že na IX. mezinárodním festivalu představení jednoho herce „Monokl“ představení „Skomoroch Pamfalon“ získalo diplom „Za obraščenije k narodnym istokam těatra“ (Za výzvu k národním pramenům divadla).

A Balašov vytvořil vyprávění – podobenství o hlavním hrdinovi podle zákonů „šaškovské“ profese.  Pomocí hudby, zpěvu, tance, přednesu za doprovodu harmoniky, loutkářství a jiných profesionálních způsobů vyprávěl přítomným dojímavý příběh o hříšném komediantovi, který se cele oddává službě lidem a ocitá se blíž k Bohu, než velký asketa a světec Jermij.  Diváci bouřlivě tleskali A. Balašovovi, který pražskému publiku děkoval za srdečné přijetí.

Během přestávky se diváci mohli seznámit s tvorbou básnířky L. Galočkinové z Německa, která představila svoji knihu „Skulptor – myslitěl“ (Sochař – myslitel) a verše v německém a anglickém jazyce.

Před filmovou inscenací představení „Svoboda. Rovnost. Bratrství. . . „ vystoupila referentka Ústředního domu herce A. Jabločkinové (Moskva) I. Moskalenko. Informovala o projektu „Divadelní provincie“, v rámci kterého jsou v Ústředním domě herce uvedena nejlepší představení – novinky z repertoáru ruských regionálních divadel a tlumočila naději, že tato představení budou hrána i v Praze.

Poté dramatička N. Puškarjova informovala o tom, jak psala hru „Svoboda. Rovnost. Bratrství. . .“, jež byla výsledkem účasti v „Laboratorii dramaturgii“ S. Kokovkina při Ústředním domě herce A. Jabločkinové. Režisérem představení je V. Kuligin, hrají herci uměleckého sdružení Olympik. Filmovou verzi představení, které pojednává o obyčejné rodině v současné bouřlivé době, mohli zhlédnout diváci v RSVK v Praze.

Ve dnech 12.-14. listopadu festival Slovanské tradice bude pokračovat. Na programu jsou společné akce v rámci spolupráce s českým celostátním literárním festivalem Den poezie, prezentace knih a veršů básníků a literátů z různých zemí.  Festival bude ukončen 14. listopadu literárním čtením a předáním čestných diplomů všem účastníkům.

Tento článek je dostupný v: Russian