Festival „Slovanské tradice“ byl zahájen v RSVK v Praze

Festival „Slovanské tradice“ byl zahájen v RSVK v Praze

Dne 8. listopadu 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo zahájení VII. mezinárodního festivalu literatury a kultury „Slovanské tradice 2018“. Akce byla připravena Evropským kongresem literátů ČR a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR. Informační podporu poskytly ruské noviny „Litěraturnaja gazeta“, Literární institut M. Gorkého a Společenství absolventů Literárního institutu.

Zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov přivítal účastníky a podtrhl, že se festival koná již posedmé za sebou. Spojuje umělecky založené lidi z různých zemí a stal se již dobrou tradicí. Zdůraznil rovněž důležitost podobných setkání, která upevňují kulturní styky mezi slovanskými národy.
Přítomné pozdravil i předseda Všeslovanského výboru a Českomoravského slovanského svazu Z. Opatřil. Popřál hodně úspěchů účastníkům festivalu a vyzdvihl důležitost konání podobných akci, které jsou zaměřeny na upevnění vzájemného porozumění mezi slovanskými zeměmi, jež mají společné historické a kulturní kořeny. Připomněl slova prvního prezidenta Československa T. G. Masaryka o „slovanské vzájemnosti“, kterou je třeba chápat nejen jako spolupráci mezi slovanskými národy, ale i jako širší spolupráci s neslovanskými národy.
Předsedkyně Evropského kongresu literátů Česka, členka Svazu spisovatelů Ruska Irina Sileckaja informovala o výsledcích činnosti Evropského kongresu literátů za uplynulý rok, představila účastníky festivalu a seznámila je s programem. Podtrhla důležitost spojení slovanských národů prostřednictvím slova, poetické a literární tvorby a rovněž propagace kultury jiných národů překlady do slovanských jazyků.
Letos se festivalu zúčastnilo vice než 30 básníků a spisovatelů z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Česka, Izraele a USA.
V den zahájení festivalu vystoupili básníci a spisovatelé V. Levina (Izrael), V. Salejev (Bělorusko), L. Tarakanova (RF-ČR), B. Volkova (USA-ČR), I. Saveljev (RF-ČR), A. Tvorina (Ukrajina), L. Zubakova (RF) aj.
Poté účastníci festivalu zhlédli film o festivalu „Slovanské tradice“, věnovanému X. mezinárodnímu festivalu literatury a kultury, jenž se uskutečnil v létě 2018 na Krymu.
Na akci vystoupil autor – interpret A. Kočukov, v jehož podání zaznělo několik vlastních písní, které vtipně korespondovaly se známými literárními díly.
Tentýž den se konala soutěž „Poetry – slam“. Jeho vítězi se stali V. Salejev (1. místo), B. Volkova (2. místo) a V. Levina (3. místo). Všichni obdrželi medaile a dárky na památku.
Na festivalu též vystoupil slovanský folklorní soubor „Legija“ pod vedením V. Šapovalova. Jeho členové A. Stěpanov, V. Šapovalov a V. Vančickij zazpívali ruské lidové písně.
Ve dnech 9.-12. listopadu v Literárním salonu RSVK v Praze proběhne prezentace nových knih a nakladatelství, literární čtení a tvůrčí večery. Bude se rovněž konat kulatý stůl “Literární překlad. Problémy a tendence ”
Dne 10. listopadu se ve Velkém sále uskuteční premiéra představení jednoho herce „Skomoroch Pamfalon“ na motivy povídky N. Leskova. V hlavní roli vystoupí herec divadla „Na Litějnom“ (Petrohrad) A. Balašov. Tentýž večer proběhne filmová inscenace představení „Svoboda. Rovnost. Bratrství. . . „, podle hry účastnice festivalu, dramatičky N. Puškarjovové, která představení uvede.
Dne 12. listopadu v rámci spolupráce s českým celostátním festivalem „Den poezie“ se básníci a spisovatelé zúčastní prezentace knihy I. Silecké „Láska a život“ a rovněž přednesou básně českých básníků a jejich překlady do ruského jazyka v literární kavárně „Dobrá trafika“ v centru Prahy.
Festival zahrnuje i seznamovací exkurze po historickém centru Prahy s návštěvou Národní knihovny ČR, knihovny kostela Panny Marie Sněžné a jiných kulturních a historických objektů. Plánuje se i návštěva Centra Mariny Cvětajevové ve Všenorech, Českého Krumlova a Karlových Varů.
Mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2018“ bude ukončen 14. listopadu literárním čtením a předáním čestných cen všem účastníkům.

Tento článek je dostupný v: Russian