Koncert „Setkání přátelů“ se uskutečnil v RSVK v Praze

Koncert „Setkání přátelů“ se uskutečnil v RSVK v Praze

Dne 29. září 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert, věnovaný jubileu hudebnice a pedagožky klavírní školy Gradus ad Parnassum G. Rjabininové. Na koncertě vystoupili Jana a Filipp Subbotinovi, S. Abkerimov, G. Rjabinina aj. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájil ruský klavírista, laureát mezinárodních soutěží Filipp Subbotin valčíkem F. Chopina. Poté vystoupili žáci G. Rjabininové, v jejichž podání zaznělo několik skladeb významných skladatelů.
Následně G. Rjabinina informovala o důležitých momentech svého tvůrčího života, prvních pedagozích, kteří měli vliv na utváření její hudební kariéry a rovněž o oblíbených skladatelích. Moderátor koncertu Filipp Subbotin sdělil, že ruská klavírní škola je založena na zpěvu a jubilantka též tíhne ke zpěvu. Za potlesku diváků interpretovala několik populárních písní ruských skladatelů.
G. Rjabinina pověděla o vzdělávacích hudebních programech pro děti, které prováděla v Rusku. Nyní se pokračovateli této tradice stali Jana a Filipp Subbotinovi, kteří pořádají v Ruském středisku vědy a kultury v Praze hudební setkání „Klasika pro děti“. Jejich klavírní duo zahrálo několik skladeb S. Slonimského. Poté duo Jana Subbotina a G. Rjabinina zahrálo dvě skladby M. Maškovského.
Na závěr laureát ruských a mezinárodních soutěží, harmonikář S. Abkerimov zahrál několik skladeb.
Diváci z řad ruských krajanů a Čechů po zásluze ocenili krásnou hru hudebníků bouřlivým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian