Koncert na památku skladatele Georgije Sviridova v RSVK v Praze

Koncert na památku skladatele Georgije Sviridova v RSVK v Praze

     Dne 5. června 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert na památku velkého ruského skladatele G. Sviridova.

Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Georgij Vasiljevič Sviridov byl sovětský a ruský skladatel, klavírista, náš současník, který zemřel relativně nedávno – v roce 1998. Nazývají ho posledním sovětským skladatelem „akademikem“, nejosobitějším skladatelem XX. století. Jeho tvorbu inspirovala poezie Shakespeara, Bloka, Jesenina a Lermontova. Puškina skladatel nejen miloval, on ho přímo zbožňoval. Není náhodou, že jeho nejvýznamnější dílo se nazývá „Metěl“ (Metelice).

Koncert byl zahájen známým dílem Georgije Sviridova „Vremja, vperjod!“, které dříve znal každý školák.

Zasloužilá umělkyně Tatarstánu, sólistka Národního divadla v Praze Galii Ibragimovové – Kurado vybrala pro své vystoupení díla Sviridova, která nejsou příliš známá. V jejím podání zaznělo několik romancí na verše A. Bloka, S. Jesenina aj. Klavírní doprovod zabezpečila laureátka mezinárodních soutěží J. Sogomonova.

Členka symfonického orchestru Národního divadla v Praze S. Samojlova a člen symfonického orchestru Českého rozhlasu I. Samojlov zahráli romanci z díla Sviridova „Metelice“.

Koncert na památku G. Sviridova v RSVK v Praze navštívilo více než 40 diváků z řad ruských krajanů a Čechů, které zajímá kultura a historie Ruska.

Tento článek je dostupný v: Russian