Prezident České republiky Miloš Zeman se zúčastnil oslav Dne vítězství

Prezident České republiky Miloš Zeman se zúčastnil oslav Dne vítězství

Dne 9. května na Olšanském hřbitově v Praze proběhlo slavnostní kladení věnců a květin k Památníku sovětského vojáka – osvoboditele a hrobům vojáků a důstojníků Rudé armády, kteří zahynuli ve dnech osvobozování Prahy. Ceremoniálu se zúčastnili předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR R. Vondráček, zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta ČR P. Mužák a další oficiální představitelé Česka.

Věnce  k památníku položili: velvyslanec Arménie v ČR Tigran Sejraňan, velvyslanec Běloruska v ČR Valerij Kurdjukov, Velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij, velvyslanec Kazachstánu v ČR Seržan Abdykarimov a velvyslanec Ázerbájdžánu v ČR F. Šafijev. Akce se rovněž zúčastnili zaměstnanci Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a jiných ruských zahraničních institucí, českých a ruských veteránských organizací.

U příležitosti státního svátku Ruska se na Velvyslanectví RF v ČR v tento den konala slavnostní recepce, které se zúčastnili prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR R. Vondráček, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR V. Filip, exprezident České republiky V. Klaus aj.

Ve svém vystoupení, předneseném v perfektním ruském jazyce, prezident České republiky Miloš Zeman připomněl, že všichni vysocí vedoucí pracovníci ČR v různém období vyjadřovali svůj nesouhlas s protiruskými sankcemi a prohlásil, že se postará o to, „aby se tato veřejná prohlášení změnila na iniciativu České republiky v rámci EU“.

Večer se ve Velkém sále RSVK uskutečnil koncert „Písně vítězství“ známého ruského souboru „Těrem-kvartět“ a sólistky Marijinského divadla O. Šilové. Soubor tvoří: A. Smirnov (akordeon), A. Konstantinov (malá domra), A. Barščev (domra alt), V. Kudrjavcev (basa). Sólistka Marijinského divadla O. Šilova spolupracuje se souborem již 12 let. Její neopakovatelné zabarvení hlasu a herecké umění jí umožňují vytvářet na scéně neopakovatelné obrazy. V jejím podání zazněly lidové písně a díla ruských skladatelů.  Soubor překvapil pražské diváky vlastním zpracováním děl známých skladatelů a současných autorů a rovněž vlastními skladbami. Zazněla též směs písní ze sovětských filmů.

Koncert ke Dni vítězství v RSVK v Praze zhlédlo více než 250 diváků, mezi nimiž byli veteráni Druhé světové války. Vděčné publikum na konci koncertu aplaudovalo umělcům vestoje.

 

Tento článek je dostupný v: Russian