Zahájení výstavy „Momenty radosti“ ruské malířky Varvary Gnučevy proběhlo v RSVK v Praze

Zahájení výstavy „Momenty radosti“ ruské malířky Varvary Gnučevy proběhlo v RSVK v Praze

Dne 23. dubna 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila vernisáž výstavy ruské malířky Varvary Gnučevy „Momenty radosti“. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vernisáž zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov. Povšiml si zajímavého a pestrého způsobu tvorby mladé ruské malířky, která svými díly zve hosty, aby se ponořili do krásy a radosti okolního světa. Poté předal slovo laureátu mezinárodních soutěží, klavíristovi Filippu Subbotinovi, který byl iniciátorem celé akce.

Filipp Subbotin podrobně informoval o životě a tvorbě Varvary Gnučevy – malířky, jež v současnosti pracuje v Paříži a následuje tradice své rodiny, mnoho let spojené s vysokým uměním. Je přímým potomkem umělců A. Benois, J. Lanceray a Z. Serebrjakové, kteří měli velký přínos do uměleckého dědictví Ruska.

Varvara Gnučeva je členkou Tvůrčího svazu malířů Ruska, francouzského svazu malířů „Maison d´artiste“, pravidelně se zúčastňuje výstav ve Francii, Itálii, Rusku atd. Za svoji tvorbu získala Mezinárodní cenu Leonarda da Vinci. Její obrazy se nacházejí v soukromých a veřejných sbírkáchRuska, Francie, Řecka a jiných zemí.

Na vernisáži vystoupilo klavírní duo „Duo Eleganza“ Jany a Filippa Subotinových. Zahráli několik děl A. Dvořáka, G. Fauré, J. Brahmse a rovněž ruských skladatelů A. Aljabjeva a A. Varlamova.

Následně o své tvorbě pověděla i sama malířka. Domnívá se, že za krásou se není třeba hnát, existuje všude okolo nás. Varvara proto kreslí i městské scenérie i přírodu. Názvy jejích obrazů např. „Štěstí“, „Léto – období radosti“ hovoří samy za sebe.

Ještě jedna strana tvorby umělkyně, která nebyla na výstavě představena, je ikonopis. Varvara získala vzdělání v Ikonopisné škole při Moskevské duchovní akademii a pokračuje v malbě ikon, mimo jiné se účastní uměleckého ozdobení jednoho z pravoslavných chrámů Paříže.

Po oficiální části měli hosté výstavy možnost pobesedovat s Varvarou. Vernisáž navštívilo asi 30 hostů z řad ruských krajanů a Čechů.

Výstava „Momenty radosti“ potrvá do konce dubna 2018.

Tento článek je dostupný v: Russian