Kniha cestovních poznámek českého novináře o současném Rusku byla prezentována v RSVK v Praze

Kniha cestovních poznámek českého novináře o současném Rusku byla prezentována v RSVK v Praze

   Dne 18. dubna 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila prezentace nové knihy známého českého novináře Jana Rychetského „Špionem Běločechů v Rusku. Po stopách našich legionářů od Zborova do Vladivostoku“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. 

Jan Rychetský je známý český novinář a cestovatel. V současnosti působí jako redaktor internetového vydání Parlamentních novin.  V žurnalistice se pohybuje od roku 1994. Jeho první kniha „Australský rok jako klokaní skok“ měla u čtenářů velký úspěch.  

Prezentaci své nové knihy Jan Rychetský pojal jako povídání s fotografiemi o svém cestování na trase, po které se pohybovali čeští legionáři, kteří se vraceli do vlasti v letech 1918-1920.  Jeho cesta začala ve městě Zborov na Ukrajině. Tam navštívil dvě vesnice, kde žijí potomci Čechů, kteří se sem přestěhovali ještě za vlády Kateřiny II.  Poté přišly Bachmač a Charkov. Následně jeho putování pokračovalo na území Ruska: Penza – Uljanovsk – Kazaň – Bugulma – Jekatěrinburg – Syzraň – Miass – Omsk – Novosibirsk – Irkutsk – Bajkal – Chabarovsk – Vladivostok.  

Autor cestoval po Rusku a Ukrajině různými způsoby: vlakem, autobusem, autostopem a někdy i pěšky.  Zajímala ho především setkání s obyčejnými lidmi a co si tito lidé myslí a vědí o epopeji československé legie a jak ji dnes vnímají. Zdůraznil, že část z těch, se kterými hovořil, vnímají české a slovenské vojáky jako Běločechy, kteří zavinili mnoho zla na území Ruska, část z nich mluví o legionářích s úctou. Většina však o československém sboru neví nic a tato epizoda naší společné historie je jim lhostejná. 

S velkým nadšením Jan Rychetský hovořil o svých setkáních s ruskými lidmi, mimo jiné o jejich dobrotě, pohostinnosti, ochotě vždy a všude pomoci. Obzvlášť výraznými byly jeho vzpomínky na návštěvu chovné stanice tygrů ussurijských poblíž Chabarovsku a beseda s jejím vedoucím V. Judinem o tom, že v Rusku dobře znají tvorbu českého spisovatele J. Haška a uchovávají si vzpomínky na jeho pobyt v Jekatěrinburgu a Bugulmě.  

Autor vyzval hosty večera, aby určitě navštívili Rusko a ubezpečil je, že setkání s Ruskem, s ruskými lidmi, nikoho nemůže nechat lhostejným. 

Na závěr Jan Rychetský odpověděl na četné dotazy návštěvníků. 

Tento článek je dostupný v: Russian