Zahájení výstavy „Andělé míru“ v Karlových Varech

Zahájení výstavy „Andělé míru“ v Karlových Varech

    Dne 14. dubna 2018 se v Duchovním a kulturním centru Ruské pravoslavné církve v Karlových Varech konalo zahájení výstavy dětských kreseb „Andělé míru“. Akce byla připravena Asociací dětské umělecké tvorby Luka (ČR) za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. 

Projekt „Andělé míru“ vznikl v Krasnojarsku a byl původně určen pro dospělé. 365 malířů z celého světa mělo nakreslit obrazy, jež symbolizují anděly strážné. Dětský projekt na jeho podporu vznikl v Praze a hned si získal oblibu v dalších zemích. Jak řekla spolupředsedkyně asociace Luka X. Kovalová, výstava v Karlových Varech je již v pořadí šestá. Dvě výstavy se uskutečnily v Praze a ještě tři v Itálii. Dohromady bylo shromážděno 2,5 tisíce kreseb dětí z 20 zemí. 365 nejlepších bude vydáno jako kalendář. 

Expozice v Karlových Varech je věnována jarním andělům. Na výstavě je prezentováno asi 100 kreseb. 30 z nich nakreslili žáci a studenti Nedělní školy a Ruského gymnázia z Prahy. Kresby jsou v různých technikách – kvaš, akvarel, pastel, barevné pastelky a voskové křídy, je dokonce i jedna hliněná socha anděla. „Čistá energetika dětských kreseb naplňuje diváky kladnými emocemi, dává jim naději na světlou budoucnost“, zdůraznila Kovalová. 

Za Generální konzulát RF v Karlových Varech se zahájení zúčastnil konzul – rada I. Melnik. Zdůraznil, že děti v různých zemích myslí stejně a věří v dobro, v srdečnost lidských vztahů. Vedoucí Duchovního a kulturního centra Ruské pravoslavné církve v Karlových Varech A. Vagin je přesvědčen, že čím více bude této výstavě podobných projektů, tím více dětská touha po míru na celém světě bude mít vliv na myšlení dospělých. 

Po zahájení výstavy měli děti a dospělí možnost zúčastnit se dílny, připravené Asociací dětské umělecké tvorby Luka za podpory společnosti „S.O.S. Decorace“ a vlastnoručně vytvořit dekorativní jarní kompozice na ozdobu domácnosti. 

V první den činnosti výstavy ji navštívilo 30 osob z řad ruských krajanů a místních obyvatel.  Mladí účastníci projektu z Karlových Varů byli oceněni čestnými diplomy. 

 

Tento článek je dostupný v: Russian