Vernisáž výstavy „Jurij Gagarin. 57. výročí letu prvního kosmonauta do vesmíru“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Vernisáž výstavy „Jurij Gagarin. 57. výročí letu prvního kosmonauta do vesmíru“ se uskutečnila v RSVK v Praze

  Dne 12. dubna 2018 se v Den kosmonautiky v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala vernisáž výstavy „Jurij Gagarin. 57. výročí letu prvního kosmonauta do vesmíru“. Akce byla organizována Koordinační radou krajanů zemí Berlín – Brandenburg a Společností filatelistů při Ruském domě vědy a kultury v Berlíně za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. 

Výstavu zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov. Poblahopřál přítomným ke Dni kosmonautiky a připomněl, že přesně před 57 lety12. dubna 1961 byla na oběžnou dráhu Země vyvedena kosmická loď, pilotovaná sovětským kosmonautem Jurijem Gagarinem. Zdůraznil, že by tento let nebyl možný bez úsilí inženýrů, konstruktérů a jiných leteckých a kosmických odborníků. 

Rada-vyslanec Velvyslanectví RF v ČR F. Vladyševskij sdělil, že se letos v Česku masově slaví 40. výročí letu do vesmíru československého kosmonauta V. Remka. Připomněl, že byl prvním kosmonautem světa ze třetí země – nebyl občanem ani SSSR, ani USA. Vyjádřil naději, že v rámci rusko-české kosmické spolupráce by se mohl konat let ještě jednoho českého kosmonauta. 

Organizátorka výstavy, členka Koordinační rady krajanů zemí Berlín – Brandenburg J. Ključarjovová zdůraznila, že výstava je věnována nejen prvním kosmonautům, ale i těm, již vytvářeli vědeckou a technickou bázi kosmu – významným sovětským inženýrům a konstruktérům raketové a kosmické techniky. Jejich jména dlouhou dobu zůstávala neznámá široké veřejnosti, ale jejich přínos při ovládnutí vesmíru nelze přehlédnout. Jimi vytvořená kosmická zařízení a raketové nosiče slouží lidstvu do dnešních dnů.  

Jménem Společnosti filatelistů při Ruském domě vědy a kultury v Berlíně návštěvníky přivítal sběratel Bernhard Tiedt. 

Poté hosté večera vyslechli rozhlasový záznam zprávy TASSu ze dne 12. dubna 1961 o vyvedení Sovětským svazem na oběžnou dráhu Země první na světě kosmické lodi – družice „Vostok“ s člověkem na palubě. Po historické větě prvního kosmonauta Jurije Gagarina „Jedeme!“ byla výstava slavnostně zahájena. 

Velkou část expozice tvoří unikátní dokumenty a fotografie ze soukromé sbírky J. Ključarjovové – dcery V. Ključarjova – ředitele Závodu experimentálního strojírenství a prvního náměstka generálního ředitele NPO (nevládní organizace) „Energija“. Bezprostředně se podílel na vzniku prvních ruských balistických raket, nosných raket, automatických kosmických stanic a družic, kosmických systémů podle programu pilotovaných kosmických lodí „Vostok“, „Voschod“, „Sojuz“, měsíčních programů L1 a N1-L3, programů prvních orbitálních stanic „Saljut“ atd. Znal se osobně s mnoha dobyvateli kosmu – od prvního sovětského kosmonauta J. Gagarina do prvního československého kosmonauta V. Remka. 

Každý z nich zanechal zápis ve speciálním bloku V. Ključarjova a Gagarin mu věnoval svoji knihu „Doroga v kosmos“ a fotografii s věnováním. Tyto exponáty mohou návštěvníci na výstavě uvidět. Jsou zde i vzácné fotografie, které zobrazují důležité okamžiky v profesním a veřejném životě významných konstruktérů S. Koroleva, V. Gluška, V. Mišina, V. Ključarjova a dalších konstruktérů a kosmonautů J. Gagarina, A. Leonova, G. Titova aj. a rovněž různé kosmické suvenýry. 

Prezentována je i vzácná sbírka známek a článků z novin z různých zemí, věnovaných sovětské kosmonautice tohoto období, jež patří berlínskému sběrateli Bernhardu Tiedtovi. 

Zahájení výstavy, jež potrvá do 15. dubna 2018, navštívilo více než 60 lidí z řad ruských krajanů a Čechů. 

Tento článek je dostupný v: Russian