Tvůrčí dílna pro děti a dospělé „Čerdačnaja igruška“ v RSVK v Praze

Tvůrčí dílna pro děti a dospělé „Čerdačnaja igruška“ v RSVK v Praze

Dne 3. února 2018 se ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala tvůrčí dílna „Čerdačnoj“ neboli „kafejnoj“ (kávové) hračky. Dílnu vedla umělkyně ze Saratova Irina Melnikovová. Akce byla připravena Školou umění při RSVK v Praze za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Irina Melnikovová je členkou Uměleckého sdružení malířů Ruska. Je autorkou obrazů, aktivně tvoří technikou horkého a studeného batiku a rovněž se věnuje užitému umění – keramice a výšivce. Tvůrčí dílnu „Čerdačnoj“ neboli „kafejnoj“ (kávové) hračky umělkyně organizovala v RSVK v Praze již v květnu 2017. Letos se tématem setkání stal „Mezinárodní den ledního medvěda“, který se každoročně slaví 27. února. Hlavním cílem tohoto dne je rozšíření informací o ledních medvědech a upozornění veřejnosti na nutnost jejich ochrany.

Akce se zúčastnili nejen děti, ale i jejich rodiče. Účastníci dílny mohli hračku pomalovat akrylovými barvami a ozdobit stuhami podle své fantasie. Kávové hračky jsou ušity z přírodních materiálů: lnu či bavlny a jsou provoněny kávou, vanilkou a skořicí.

Dílny ruské malířky ze Saratova se zúčastnilo asi 50 osob – dětí a jejich rodičů.

 

Tento článek je dostupný v: Russian