Vzpomínkový večer u příležitosti ukončení blokády Leningradu v RSVK v Praze

Vzpomínkový večer u příležitosti ukončení blokády Leningradu  v RSVK v Praze

Dne 26. ledna 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal hudební a poetický večer, věnovaný Dni ukončení blokády Leningradu. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin, který přivítal diváky a nejdůležitější hosty – veterána Velké vlastenecké války, obránce Leningradu A. Andrejeva a členy společnosti „Blokádníci Leningradu v ČR“ L. Sedlákovou, I. Juržinovou, L. Antonovovou, M. Čudakovovou a L. Ekšnerovou, jejichž dětství proběhlo v období Druhé světové války.

Na koncertě vystoupili pěvecký soubor ruských krajanů „A prima vista“ pod vedením N. Mrazovové a žáci dětského divadelního studia MIX pod vedením M. Laptěvové. Zazpívali písně a romance válečných let, přednesli básně o blokádě Leningradu.

Sólista Státní opery Praha A. Laptěv zazpíval „Večerní píseň“ V. Solovjova-Sedovo. V podání jiných interpretů zazněly známé ruské písně „Katjuša“, „Smugljanka“ aj.

Po vystoupení se pedagogové a žáci obrátili na veterány a členy společnosti „Blokádníci Leningradu v ČR“, poděkovali jim za jejich hrdinství a popřáli pevné zdraví.

Na akci bylo přítomno více než 40 osob z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian