Koncert souboru „Ruská duše“ v RSVK v Praze

Koncert souboru „Ruská duše“ v RSVK v Praze

Dne 12. ledna 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert ženského souboru „Ruská duše“ při RSVK v Praze, věnovaný tradicím oslav starého Nového roku. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájila členka souboru S. Stěpanovová, která přivítala přítomné, blahopřála jim k novému 2018 roku a k starému Novému roku. Poté představila ostatní členy souboru a oznámila program večera.

Soubor „Ruská duše“ vznikl v roce 2017. V současnosti jsou jeho členkami: G. Chomčenková (Južno-Sachalinsk), O. Gilmutdinovová (Perm), A. Kobelevová (Nižnij Tagil), M. Odincovová (Novosibirsk), O. Sotnikovová (Moskva), G. Romaňuková (Petrohrad) a S. Stěpanovová (Samara), jež všechny nyní žijí v Praze. Na kytaru je doprovází J. Trofimec.

Koncertní program se skládal z ruských lidových písní a písní ze známých sovětských filmů 50. – 70. let. Umělkyně informovaly o historii vzniku jednotlivých děl a o tradicích oslav starého Nového roku v Rusku.

Na koncertě rovněž vystoupil operní pěvec, sólista mužského komorního sboru O. Jerjomin, v jehož podání zazněly verše S. Jesenina a ruská romance „Vychožu odin ja na dorogu“.

Na závěr pěvecký soubor „Ruská duše“ spolu s diváky zazpíval píseň „Naděžda“ A. Pachmutovové a N. Dobronravova.

Koncert souboru „Ruská duše“ v Křišťálovém sále RSVK vyslechlo asi100 hostů z řad ruských krajanů a Čechů, již bouřlivým potleskem ocenili umění vystupujících.

Tento článek je dostupný v: Russian