VI. mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2017“ v RSVK v Praze

VI. mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2017“ v RSVK v Praze

Dne 8. listopadu 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo zahájení VI. mezinárodního festivalu literatury a kultury „Slovanské tradice 2017“. Akce byla připravena Evropským kongresem literátů ČR a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR. Informační podporu poskytly ruské noviny „Litěraturnaja gazeta“, Literární institut M. Gorkého a noviny „Pražskij tělegraf“.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal účastníky, podtrhl důležitost literárních fór a setkání, které upevňují kulturní styky mezi slovanskými národy.

Přítomné pozdravila i předsedkyně Koordinační rady krajanů žijících v ČR Ljubov Vondroušková.

Předsedkyně Evropského kongresu literátů Česka, členka Svazu spisovatelů Ruska Irina Sileckaja informovala o výsledcích činnosti Evropského kongresu literátů za uplynulý rok, představila účastníky festivalu a seznámila je s programem.

V den zahájení festivalu vystoupili tito básníci a spisovatelé: M. Boguslavskij (USA), L. Svirskaja (ČR), O. Borisovová (RF), L. Tarakanovová (RF), P. Kozák (ČR), B. Volkovová (ČR), I. Saveljev (ČR), V. Fjodorov (ČR), L. Džafarovová (ČR), L. Saltykovová (RF), S. Makašovová (RF) a I. Bespalovová (ČR).

Proběhla soutěž „Poetry slam“ (Poetický souboj), jejímiž vítězkami se staly: L. Tarakanovová (1.místo), B. Volkovová (2.místo) a O. Borisovová (3.místo). Všechny obdržely diplomy a dárky.

Na festivalu vystoupil slovanský folklorní soubor Českomoravského svazu „Legija“ pod vedením V. Šapovalova. Jeho členové A. Stěpanov, V. Šapovalov a N. Trockij zazpívali ruské lidové písně.

Letos se festivalu zúčastnilo vice než 30 básníků a spisovatelů z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Finska, Česka a USA.

Ve dnech 9.-10. listopadu v Literárním salonu RSVK v Praze proběhne prezentace nových knih a nakladatelství, literární čtení, tvůrčí večery a setkání, tradiční soutěž „stichoborje“. Bude se rovněž konat kulatý stůl “Literární překlad. Problémy a tendence ”.

Festival zahrnuje i seznamovací exkurze po ČR: 11. a 12. listopadu po historickém centru Prahy s návštěvou Národní knihovny ČR a výstavy M. Cvětajevové „Poéma hory“ ve Slovanské knihovně, jež je věnována 125. výročí narození básnířky. Plánuje se i návštěva Centra Mariny Cvětajevové ve Všenorech a Karlových Varů.

Mezinárodní festival literatury a kultury „Slovanské tradice 2017“ bude ukončen 13. listopadu literárním čtením a předáním čestných cen všem účastníkům.

V rámci spolupráce s českým celostátním festivalem „Den poezie“ se básníci a spisovatelé 13. listopadu zúčastní prezentace knihy J. Čermákové a I. Silecké, která se uskuteční v Literární kavárně v centru Prahy.

Tento článek je dostupný v: Russian