„Den jaderných technologií“ na Západočeské univerzitě v Plzni

„Den jaderných technologií“ na Západočeské univerzitě v Plzni

Dne 27. října 2017 na Západočeské univerzitě (ZU) v Plzni kandidátka biologických věd Olga Momot z Obninského institutu jaderné energetiky Státní výzkumné jaderné univerzity (MIFI) vystoupila s přenáškou na téma „Těchnologii VVER: evoljucija, bezopasnosť, referentnosť. Sovremennyje russkije AES s reaktorami VVER-1200“ (Technologie VVER: evoluce, bezpečnost, reference. Současné ruské jaderné elektrárny s reaktory VVER-1200). Akce byla organizována ruskou státní korporací „Rosatom“ a českou společností „Essentional Communications“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Přednášku vyslechlo více než 70 studentů a učitelů Fakulty strojní, Fakulty elektrotechnické a Fakulty aplikovaných věd ZU.

Na ZU se již více než 60 let učí odbor „Výpočet a konstrukce jaderného zařízení“. V současnosti tento obor studuje 10 studentů.

Lektorka seznámila přítomné s historií rozvoje jaderné energetiky v Rusku, s 70letými zkušenostmi ruských jaderných elektráren, technologiemi jaderných elektráren s reaktorovými zařízeními VVER a s principy práce jaderných elektráren. Informovala o prvním reaktoru generace 3+ a různých typech jaderného palivového cyklu. Zvláštní pozornost věnovala aspektu bezpečnosti jako klíčovému principu. Uvedla zajímavou statistiku: každý šestý reaktor na světě používá ruské palivo, 75 reaktorů v 15 zemích je zabezpečeno jaderným palivem, které je vyrobeno „Rosatomem“. „Rosatom“ je v současnosti jediná na světě korporace, která zabezpečuje pro klienta celý cyklus mírového využití jaderné energie: od vypracování strategie, rozvoje infrastruktury, spuštění a využití jaderného zařízení, dodávky paliva, udržování zařízení jaderných elektráren, utilizaci či zpracování odpadu až do ukončení využití jaderného zařízení. Zvláštní částí přednášky bylo téma ekologie jaderné energetiky jako možnosti prevence změn klimatu, vlivu jaderné energetiky na životní prostředí a principy utilizace odpadu. Poslední téma vyvolalo četné dotazy posluchačů.

Po přednášce Olga Momot projednala s vedením univerzity možnost podepsání smlouvy o spolupráci mezi ruskou a českou univerzitou v oblasti akademických a studijních výměn a rovněž ve vědecko-výzkumné činnosti.

Proděkan Fakulty strojní ZU J. Zdebor – dříve hlavní inženýr komplexu závodů těžkého strojírenství Škoda Plzeň – provedl lektorku a její doprovod po provozu Škody a seznámil je s technologiemi výroby jaderných reaktorů a kontejnerů pro skladování zpracovaného jaderného paliva a radioaktivního odpadu.

O den dříve, 26. října, Olga Momot měla přednášku v Brně na ČVUT.

Tento článek je dostupný v: Russian