Koncert pro děti „Karneval zvířat“ v RSVK v Praze

Koncert pro děti  „Karneval zvířat“ v RSVK v Praze

Dne 14. října 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil tradiční koncert z cyklu „Klasika pro děti“. Akce byla organizována klavírní školou Gradus ad Parnassum za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Účastníci koncertu různého věku mají rozdílné zkušenosti s vystupováním a interpretací hudebních děl. Mnozí z nich jsou několikanásobnými laureáty mezinárodních soutěží. Někteří však vystupovali v Křišťálovém sále před diváky poprvé. V první části koncertu vystoupili: bratři Zajcevovi, A. Žarovová, V. Russkich, M. Rudněv, A. Bogoslavecovová, G. Danilin, S. Vostry, D. Pšeničnyj, N. Žukovová a A. Chafiromann.

Poté následovalo vystoupení laureáta mezinárodních soutěží, ruského klavíristy a vedoucího klavírní školy Gradus ad Parnassum Filippa Subbotina. V jeho podání zazněla skladby C. Saint-Saënse  cyklu „Karneval zvířat“. Každé vystoupení bylo doprovázeno zajímavým komentářem.

Filipp Subbotin je žákem známého českého klavíristy I. Moravce a pokračuje v tradicích svého učitele. Podle něho takové umělecké večery vyvolávají u dětí zájem o klasické umění. „Dobré hudební vzdělání“, dle mínění klavíristy, „to je šance věnovat dítěti chápání celé hloubky vážné hudby“.

Koncert z cyklu „Klasika pro děti“ „Karneval zvířat“ navštívilo více než 50 diváků, především dětí ruských krajanů a jejich rodičů a rovněž ctitelé umění Filippa Subbotina.

Tento článek je dostupný v: Russian