Večer k ukončení školního roku v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze

Večer k ukončení školního roku v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze

Dne 31. května 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal tradiční večer u příležitosti ukončení školního roku 2016/2017 pro studenty kurzů ruského jazyka. Akce se zúčastnilo asi 50 českých studentů.

Hosty přivítal zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin a poblahopřál jim k zdárnému ukončení školního roku. Zdůraznil, že ruský jazyk napomáhá upevňování ekonomických, politických a mezilidských vztahů mezi našimi zeměmi a národy a jeho popularita v ČR neustále vzrůstá.

Vedoucí kurzů ruského jazyka Jekatěrina Zubkovskaja informovala o programu kurzů v příštím školním roce. Studenti se mimo jiné dozvěděli, že mohou zlepšovat znalosti ruského jazyka nejen v obyčejných skupinách úrovní A1 až C1, ale i v odborných kurzech: „Ruská kultura a umění XIX.- začátku XX. století“. S reálným životem dnešního Ruska se studenti mohou seznámit, když budou navštěvovat speciální kurz „Rusko – dnešní den“. Ti, již mají zájem nejen nezapomenout, ale i obohatit svou slovní zásobu, zlepšit svůj ruský jazyk, se nabízí „Diskusní klub“, kde mohou diskutovat o různých problémech.

Hudebním dárkem se stal koncert ruských písní, připravený členy Pražského bardského klubu. Studenti nejen pozorně poslouchali, ale se i aktivně účastnili. Na stolech ležely zpěvníky s oblíbenými ruskými písněmi jako „Kalinka“, „Podmoskovnyje věčera“ aj., které účastníci večera zpívali společně. Po koncertě studenty očekávalo tradiční pohoštění. Večer byl ukončen písní „Kak zdorovo, čto vse my zděs segodňa sobralis“.

Tento článek je dostupný v: Russian