XIX. světový festival mládeže a studentstva

XIX. světový festival mládeže a studentstva

Ve dnech 14.- 22. října 2017 se v Rusku, v olympijském městě Soči, uskuteční XIX. světový festival mládeže a studentstva.

Mládežnické festivalové hnutí začalo v roce 1945, kdy na Světové konferenci mládeže v Londýně byla založena Světová federace demokratické mládeže (SFDM).

První světový festival mládeže a studentstva se uskutečnil v roce 1947 v Praze. Zúčastnilo se jej 17 tisíc chlapců a dívek ze 71 zemí. Všech 27 festivalových dnů bylo zaplněno akcemi, setkáními, uměleckými a sportovními vystoupeními.

Hlavní akce letošního festivalu se uskuteční v Olympijském parku. Mimo to kulturní a zábavný program proběhne na několika desítkách scén v různých koutech města. První den festivalu bude tradičně zahájen slavnostním průvodem mládeže a studentstva v Moskvě.

Diskusní program počítá s různými místy pro dialog, včetně veřejných debat s odborníky, otevřených poslucháren a vědeckých konferencí. Hlavními tématy budou: „Kultura a globalizace“, „Globální ekonomika“, „Znalostní ekonomika“, „Rozvoj společenských institucí“, „Politika a mezinárodní bezpečnost“.

Festivalu se zúčastní více než 20 000 mladých lidí ze 150 zemí. Na jednom místě se shromáždí mladí lídři z různých oblastí: zástupci mládežnických nekomerčních organizací, mladí novináři, umělecká a sportovní mládež, mladí inženýři a konstruktéři, lídři mládežnických organizací politických stran, mladí učitelé vysokých škol, vedoucí studentské samosprávy, mladí vědci a rovněž ruští krajané a cizinci, kteří studují ruský jazyk a zajímají se o ruskou kulturu.

Přihlásit se na festival mládeže a studentstva 2017 může každý mladý člověk na oficiálním webu festivalu russia2017.com.

Zahraničním účastníkům festivalu bude zabezpečen bezvízový vstup do Ruska.

Tento článek je dostupný v: Russian