Dny ruského jazyka v českých městech

Dny ruského jazyka v českých městech

V prosinci roku 2016 se v několika českých městech za podpory RSVK v Praze uskutečnily Dny ruského jazyka.

Dne 9. prosince 2016 v Pardubicích ve Středisku podpory integrace cizinců v Pardubickém kraji společenské sdružení „Russkij dom“ organizovalo večer „Básníci Stříbrného století v ruské historii a literatuře (jubilea O. Mandelštama, N. Gumileva a I. Severjanina)“. Tato organizace existuje již 4 roky a sdružuje jak ruské krajany, tak i místní občany, kteří studují a vyučují ruský jazyk a chtějí se více dozvědět o Rusku.

Večer poezie byl zajímavý nejen pro milovníky ruské literatury. Napomáhal i popularizaci ruské kultury mezi dětmi krajanů a rovněž českými žáky a studenty.

Na akci bylo přítomno 46 lidí – především ruskojazyční členové sdružení se svými dětmi, ale i studující a vyučující ruský jazyk čeští občané, mezi nimiž bylo mnoho mladých lidí, mimo jiné studenti Gymnázia Dašická, Mozartova gymnázia a Střední odborné školy turismu z Pardubic.

Na konci večera hosty přišel pozdravit Děda Mráz, který přinesl dárky na památku.

Dne 20. prosince se v Duchovním a kulturním středisku při Ruském pravoslavném chrámu v Karlových Varech uskutečnil Den ruského jazyka.

Organizátorem akce byla Společenská organizace při Ruském pravoslavném chrámu v Karlových Varech a ruská nedělní škola. Den ruského jazyka proběhl za podpory Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Na akci byli rovněž přítomni zástupci Generálního konzulátu RF v Karlových Varech.

Oslavy se zúčastnilo více než 50 osob, především ruskojazyční členové organizace se svými dětmi, ale i studující a vyučující ruské nedělní školy.

Žáci ruské nedělní školy připravili divadelní představení na motivy známé filmové pohádky „Ryžij, čestnyj, vlubljonyj“. Během představení proběhla soutěž v přednesu veršů ruských básníků, žáci druhého stupně předvedli dramatizaci známých bajek I. Krylova.

Na závěr oslavy přišel hosty pozdravit Děda Mráz a Sněhurka, kteří přítomné pozvali ke sladkému stolu. Všichni zúčastnění obdrželi dárky na památku. Ruské středisko vědy a kultury v Praze věnovalo školní knihovně soubor knih „Bibliotěčka školnika“.

Dne 22. prosince, poslední školní den v Kurzech ruského jazyka při RSVK, v rámci Roku ruské kinematografie proběhly speciální vyučovací hodiny, věnované zlatému fondu ruské kinematografie. Studenti, kteří začali teprve letos studovat ruský jazyk, se zájmem zhlédli kreslený film „Maša a medvěď, Raz, dva, tri! Joločka, gori!“ Pokročilejší studenti úrovní A2-B1 zhlédli novoroční komedii „Jolki“ a studenti úrovní B2-C1 mohli ocenit humor vynikající komedie E. Rjazanova „Ironija suďby ili S logkim parom!“. Podobné akce nejen napomáhají popularizaci ruské kinematografie, ale rovněž pomáhají českým studentům lépe pochopit charakter národa, jehož jazyk studují.

Tento článek je dostupný v: Russian