Umělecký večer ruské básnířky Larisy Soninové v RSVK v Praze

Umělecký večer ruské básnířky Larisy Soninové v RSVK v Praze

Dne 6. prosince 2016 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal umělecký večer uralské básnířky, prozaičky a literární kritičky Larisy Soninové. Akce byla organizována za organizační podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Larisa Soninová je autorkou tří poetických sborníků, povídky „Pokračování „Zámku“ a řady dalších povídek, her a literárně-kritických článků, věnovaných tvorbě uralských básníků Pravidelně publikuje v ruských HSP, kolektivních sbornících, literárních časopisech (Ural, Vozduch, Grafit aj.) a poetických almanaších.

Na večeru autorka seznámila diváky se svými již vydanými básněmi, ale i s novými verši, které jsou zahrnuty do sborníku „Stichy pro vozduch i metal“, jenž je teprve připravován k vydání. Inspirací pro mnohé její

verše byl poslední film jekatěrinburgského režiséra A. Fedorčenka „Andělé revoluce“.

Poté přednesla několik kapitol z díla „Pokračování „Zámku“, které je završením nedopsaného slavného románu France Kafky. Její podání klasického díla vyzvalo živou diskuzi.

Ve třetí části vystoupení Soninová přítomné seznámila s tvorbou současných uralských básníků, kteří představují tzv. „pouličně-hrdinskou“ a „intelektuálně-romantickou“ poezii Uralu.

Na závěr Larisa Soninová poděkovala organizátorům za možnost vystoupit před pražským publikem a vyjádřila naději, že produktivní spolupráce bude pokračovat.

Tento článek je dostupný v: Russian