10. výročí Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě

10. výročí Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě

Dne 26. října 2016 na Generálním konzulátě Ruské federace v Brně proběhl slavnostní večer u příležitosti 10. výročí Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě (RKOSM). Akce byla organizována Ruskou kulturně-osvětovou společností na Moravě za podpory Generálního konzulátu RF v Brně a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájila předsedkyně Koordinační rady ruských krajanů v ČR a vedoucí Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě Ljubov Vondroušková. Poblahopřála k významnému výročí všem členům RKOSM a těch organizací, které ji podporují.

Generální konzul Ruska v Brně Alexandr Budajev poblahopřál přítomným k výročí a poděkoval za aktivní podporu při realizaci společných projektů. Informoval o spolupráci konzulátu se společností  RKOSM při založení a činnosti nedělní školy pro děti ruských krajanů. Zdůraznil, že ruský konzulát v Brně odvádí velkou práci při uchovávání památníků a pamětních desek.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza  poblahopřál Ljubov Vondrouškové a členům RKOSM k výročí a předal jí čestný diplom RSVK v Praze za aktivní a plodnou spolupráci, za přínos při upevňování a rozvoji kulturních a přátelských styků mezi Ruskem a Českem.

Mezi aktivními členy společnosti jsou rodiny, které se nemohly v Praze 8. července zúčastnit akce, věnované „Dni rodiny, lásky a věrnosti“. Proto vedoucí zastupitelství poblahopřál Bohumíru a Natálii Rossi a Vladimíru a Natálii Andrejevovým a předal jim diplomy a medaile „Za lásku a věrnost“.

Na závěr slavnostního večera vystoupila pěvkyně z Volgogradu, předsedkyně asociace ruských romancí  „Caricynskij izumrud“ N. Imedašvili, v jejímž podání zazněly ruské lidové písně a romance. Vystoupení zpěvačky bylo odměněno bouřlivým potleskem.

Poté následovala přátelská beseda u šálku čaje.

Tento článek je dostupný v: Russian