Den otevřených dveří v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze

Den otevřených dveří v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze

Dne 19. září 2016 Ruské středisko vědy a kultury v Praze navštívilo více než 30 studentů 1. ročníku obchodní akademie z Kladna se svými učitelkami ruského jazyka A. Dluhošovou a N. Bačovskou. Během exkurze se seznámili s činností RSVK v Praze a kurzů ruského jazyka.

Obchodní akademie v Kladně se může pochlubit dlouholetou tradicí výuky ruského jazyka. Učitelky informovaly o tom, že v posledních letech roste počet studentů, kteří si vybírají ruský jazyk jako druhý cizí jazyk. V letošním školním roce bylo vytvořeno 7 skupin, ve kterých studuje ruský jazyk celkem 80 osob. Jestliže dříve vybírali německý nebo francouzský jazyk, dnes stále více studentů volí jazyk ruský.

Svoji volbu nejčastěji objasňují dvěma důvody: 1) přání mít přednost při pracovním zařazení; 2) příbuznost obou jazyků.

U studentů akademie je velmi oblíben zábavně-vzdělávací program „Cestování do země Azbuky“, který jim formou hry pomáhá překonat první překážky při studiu ruského jazyka a opírá se při tom o podobnost ruského a českého jazyka. Mladí lidé, již studují ruský jazyk již déle, rovněž absolvovali virtuální prohlídku muzeí Petrohradu.

Hosté RSVK též navštívili výstavu fotografií známého moskevského fotografa Ivana Uminského „Město, které je stále s tebou“. Poté navštívili knihovnu, kde jim byly předvedeny knižní novinky a knihovnice jim pověděla o tom, jak se stát čtenářem knihovny.

Při prohlídce Velkého sálu se návštěvníci seznámili s programem akcí, které mohou v RSVK navštívit tento měsíc.

Byla jim udělena i konzultace o zkoušce z ruského jazyka pro získání mezinárodního osvědčení úrovní A1- C1. Poté se rozpoutala diskuze, během které studenti mohli zadat otázky ohledně činnosti kurzů ruského jazyka. Velmi je  zaujala možnost studia v Letní škole ruského jazyka v Rusku, která letos oslavila 10. výročí.

Den otevřených dveří v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze byl pro studenty velmi poučný a zajímavý.

Tento článek je dostupný v: Russian